Met de installatie van de Nederlandse kunstenaar Krijn de Koning (1963) krijgt De Nieuwe Kerk van 27 augustus tot en met 24 oktober een extra verdieping, zowel letterlijk als figuurlijk. Als eerste ‘Kerkmeester’(*) van De Nieuwe Kerk kreeg De Koning het verzoek een tijdelijk kunstwerk voor de kerk te maken. Hij liet zich inspireren door het gebouw en de geschiedenis van de kerk en zet een reusachtige installatie op, die een groot deel van De Nieuwe Kerk in beslag neemt. Belangrijkste onderdeel is een betreedbare vloer van 800 m² op 4,5 m hoogte in het midden van de kerk. Het publiek wordt actief betrokken bij de werkelijkheid om het kunstwerk heen: het is mogelijk rond te wandelen op de hoogte van de gebrandschilderde ramen, zodat architectuur en ornamentiek in een totaal nieuw perspectief komen te staan. In het midden van de vloer bevindt zich een ‘kunstwerk in het kunstwerk’, een verdiepte ruimte met kleine kamers waar de bezoeker in kan afdalen en zich kan concentreren op zichzelf en de ruimte.
Naar aanleiding van het 600-jarige bestaan in 2010 van De Nieuwe Kerk is de programmering structureel vernieuwd. Op vaste momenten in het jaar zijn er activiteiten waarmee De (Ver)Nieuw(d)e Kerk zich het hele jaar wil openstellen voor bezoekers uit binnen- en buitenland.
Krijn de Koning bijt het spits af als Kerkmeester van De Nieuwe Kerk in Amsterdam.
Krijn de Koning
De Nieuwe Kerk is een fantastisch en ongelooflijk gebouw. Niet alleen is het een ‘Godshuis’ en heeft het daarom zijn vorm en een sterke ceremoniële en historische betekenis, maar het is inmiddels ook al dertig jaar een tentoonstellingsruimte, het heeft een kantoor, opslag, en restaurant, maar het is vooral (en dat is van alle tijden) een publieke ontmoetingsplaats. Al deze aspecten zijn zowel fysiek als mentaal zichtbaar en aanwezig op deze plek. Hierin een kunstwerk plaatsen dat een autonome impact heeft op de beleving van de plek, en iets tastbaars toevoegt aan de situatie, is om het bescheiden, maar wat ironisch uit te drukken, een interessante uitdaging.
(*)De Kerkmeester was vroeger de dagelijkse hoofdverantwoordelijke voor het kerkgebouw. De Nieuwe Kerk heeft er geen meer, maar zal vanaf augustus 2010 weer een Kerkmeester benoemen. De Nieuwe Kerk geeft het gebouw dan ieder jaar in de nazomer circa twee maanden uit handen aan een bekende persoon uit binnen- of buitenland, de Kerkmeester van De Nieuwe Kerk. Dat kan een architect zijn, een modeontwerper, een theatermaker of een beeldend kunstenaar. Deze zal zich laten inspireren door het gebouw en de geschiedenis van de kerk en daar een heel eigen visie op geven.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.