• Dank aan minister Eurlings voor bereidheid om de vijfde Dag van de Bouw te openen. Als minister van groot belang geweest voor de bouwsector: Spoedaanpak wegen, Crisis-en Herstelwet. Jammer dat hij heeft besloten zijn loopbaan een andere wending te geven. Maar wie weet kruisen onze wegen zich nog eens.
• Temperatuur is afgelopen dagen fors opgelopen niet alleen hier in de buitenlucht maar ook in de politiek. Vandaag de laatste zaterdag voor de verkiezingen een mooi moment om even stil te staan bij wat er na volgende week woensdag moet gaan gebeuren.
• Er staat veel op het spel. We zitten in een diepe economische crisis. De bouwsector weet daar als geen ander alles van. Forse maatregelen zijn nodig om de overheidsfinanciën weer op orde te krijgen. Hoe, daar wordt verschillend over gedacht.
• Maar wat het ook gaat worden, één ding staat vast: met bezuinigingen alleen kom je er niet, je moet je ook richten op herstel van de economische groei en op herstel van het consumentenvertrouwen. Er zijn investeringen nodig om het voorzichtig ingezette herstel van de economie krachtig te stimuleren.
• De bouw-en infrasector leent zich bij uitstek voor dergelijke investeringen. De sector is een belangrijke motor van de economie en elke geïnvesteerde euro blijft in Nederland. Dus daarom de oproep aan de politiek: zorg dat de consumenten vertrouwen houden en blijven investeren in woningbouw en –verbetering. Doe geen uitspraken en neem zeker geen beslissingen die dat vertrouwen aantasten.
• Onzekerheid over wat hen financieel te wachten staat, tast het vertrouwen van de consument aan. Beslissingen om een huis te kopen of om te verhuizen worden uitgesteld. En dat is funest voor de doorstroming en voor de bouwproductie. Weet dat 1% minder productie leidt tot een verlies van 3000 a 4000 arbeidsplaatsen.
• Het gaat in deze verkiezingstijd eigenlijk alleen maar over de economie. Terwijl er toch diverse andere onderwerpen zijn die minstens zo belangrijk zijn. Eén daarvan is duurzaamheid. Daar liggen duidelijke economische kansen. Voor onze sector heeft duurzaam bouwen de toekomst.
• Investeren in ‘groene groei’, daar moeten we het de komende jaren van hebben. Zorg voor vitale steden die zijn de trekkers van onze economische ontwikkeling. En vergeet vooral de infrastructuur niet. Is die niet op orde dan gaat dat ten koste van onze economische positie. Voorkomen moet worden dat we dadelijk alleen nog maar met de fiets naar ons werk kunnen.
• Als het gaat om ‘groene groei’ is veel winst te behalen In de bestaande woning-en gebouwenvoorraad door bij verbouwingen energiebesparende maatregelen te nemen. Dat is goed voor het milieu, goed dus voor de samenleving en ik zeg het eerlijk het is ook goed voor onze sector.
• Mag het nu nauwelijks een thema bij de verkiezingen zijn, voor een nieuw kabinet – van welke samenstelling dan ook – zal duurzaamheid een topprioriteit moeten zijn. Er liggen grote kansen voor economische groei en werkgelegenheid die we in deze moeilijke tijd maximaal moeten benutten. Dus investeren in ‘groene groei’!
• Afsluitend: de bouwsector heeft het zwaar maar de ambitie om een belangrijke economische motor te zijn en vooral te blijven, is nog steeds aanwezig. Als politiek en overheid voorzetten op maat geven, koppen en schieten wij die er in.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.