Ieder jaar wordt de VKG Architectuurprijs toegekend aan bouwprojecten waar kunststof gevelelementen ( kozijnen, ramen en deuren) op esthetische wijze onderdeel uitmaken van het ontwerp.
Naast deze jaarlijkse vakprijs wordt er in 2010 voor het eerst een publieksprijs uitgereikt. U kunt als consument stemmen op één van de vijf door de vakjury genomineerde projecten. Welk ontwerp spreekt u het meest aan? Stem en maak kans op een geheel verzorgd luxe weekendje weg in Haarlem. De winnaars worden op 9 december bekend gemaakt.
Lewenborg, Groningen
In de Groningse wijk Lewenborg zijn 400 woningen uit 1972 door woningcorporatie Lefier gerenoveerd. De woningen hadden een gedateerde uitstraling en waren niet duurzaam gebouwd. De meest in het oog springende verandering na de renovatie is de gevel. Door de bestaande verticale en horizontale belijningen te accenturen met moderne kunststof kozijnen, in verschillende kleuren ontstaat er weer een eigentijdse look, die de samenhang van de architectuur versterkt.
Architect: KAW Architecten en adviseurs
Zuiderzeeweg , Amsterdam
Op het Zeeburgereiland in Amsterdam zijn 335 studentenwoningen gerealiseerd. Duurzame units ontwikkelen met een kwalitatief hoogwaardig en robuust uiterlijk en een tijdelijk karakter was het uitgangspunt. De combinatie van een donker houten gevel en donkergrijze kunststof kozijnen en deuren staan garant voor een moderne stoere uitstraling. De oranje huisnummers en teksten zorgen voor het frisse accent.
Architect: Fact Architects
Rotterdamsestraat, Den Haag
Oorspronkelijk stonden de woningen aan de Rotterdamsestraat op de nominatie om gesloopt te worden. Ze voldeden niet meer aan de moderne milieueisen. Vanwege de grote vraag naar woningen in het goedkopere huursegment is door woningcorporatie Staedion besloten toch te renoveren. Gelukkig maar, mede door de nieuwe stijlvolle kunststof kozijnen kunnen we nog lang genieten van deze in de buurt sfeer bepalende woningen.
Architect: Uno Architekten en Ingenieurs
Waterwoningen IJburg, Amsterdam
Een compacte stedelijke waterbuurt op het Steigereiland dat voldoet aan de strengste milieu eisen, dat was de opdracht. Vrijelijk de buitenkant schilderen is niet gewenst. Verf of zware metalen mogen niet in het water komen. Kunststof is daarom het meest geschikte materiaal. En het sluit ook esthetisch aan bij het beeld van de Tupperware vloot, een vrolijke vloot onderhoudsvrije bootjes in de jachthaven.
Architect: Architectenbureau Marlies Rohmer
Combinatiegebouw Cité Rotterdam
Cité is een multifunctioneel gebouw. Woningbouw met collectieve en commerciële voorzieningen, werkunits en parkeergelegenheden. De gevel springt direct in het oog. Het is een patroon van geschakelde kaders als in een breipatroon. De mogelijkheid om kozijnen achter prefab beton gevelelementen te detailleren en het onderhoudsvrije aspect gezien de hoogte van het gebouw, gaf de doorslag om voor kunststof te kiezen.
Architect: Tangram Architekten bv.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.