Het Rijksvastgoedbedrijf biedt het rijksmonument De Koepelgevangenis in Arnhem te koop aan. De gevangenis moet sluiten vanwege het cellenoverschot en staat nu leeg. De gevangenis is in de periode 1882-1883 gebouwd naar een ontwerp van Johan Frederik Metzelaar’, de ingenieur-architect voor de Gevangenis- en Regtsgebouwen’. Het object is een belangrijk voorbeeld van de geschiedenis van de Nederlandse gevangenisbouw.
Het complex is gebouwd in een sobere ingenieursstijl volgens het panopticonprincipe (panopticon is Grieks voor alziend) dat in 1791 door de Brit Jeremy Bentham is bedacht. Vanuit het midden van het cirkelvormige complex konden de bewakers de gevangenen in de rondom gelegen cellenblokken in de gaten houden. De oorspronkelijke opzet van de Arnhemse koepelgevangenis is grotendeels bewaard gebleven. Het bevat een karakteristieke rangschikking van diverse functionele gebouwen op een rechthoekig terrein, omgeven door een hoge ringmuur. De hoofdpoort geeft toegang tot het voorhof.
Koepelvormige ijzerconstructie
Boven het cellencomplex hangt een hoge koepelvormige ijzerconstructie met zinken bedekking en glaspanelen. De koepel heeft een diameter van 63 meter, vier bouwlagen met ieder vijftig cellen en een zolderverdieping. De hoogte bedraagt 37,90 meter. De Koepelgevangenis gaat niet op slot maar blijft tot 1 januari 2016 beschikbaar voor het onderbrengen van gedetineerden, mocht daar behoefte aan zijn.
Via het Rijksvastgoed kun je een bod uitbrengen op de Koepelgevangenis.
Lees ook: Bajes wordt pleasuredome
Bron: Rijksvastgoedbedrijf
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.