De veertig krachtwijken beschikken over stedenbouwkundige kwaliteiten die bij mogelijke herstructureringen benut kunnen worden om de woonmilieus in de wijken te verbeteren, economische activiteiten te stimuleren en de openbare ruimte aantrekkelijker te maken. Dit zijn enkele bevindingen uit de studie ‘Krachtwijken met karakter’ die het Planbureau voor de Leefomgeving op 26 juni heeft uitgebracht.
Beschermd stadsgezicht
Juist in de krachtwijken kunnen monumenten en andere beeldbepalende gebouwen een belangrijke rol spelen in de herkenbaarheid van en waardering voor een wijk. Een aantal vooroorlogse delen van de krachtwijken hebben inmiddels de status van beschermd stadsgezicht, zoals Tuindorp Vreewijk in Rotterdam. Het is te overwegen ook enkele naoorlogse delen van krachtwijken een dergelijke status te geven.
De waardevolle, veelal monumentale pleinen en lanen in vooroorlogse wijken kunnen bijvoorbeeld worden benut als identiteitsdrager van een wijk. In naoorlogse wijken is vooral de groenstructuur waardevol. Deze kan een belangrijk uitgangspunt vormen bij de herinrichting van een wijk, zorgen voor variatie en bijdragen aan een meer geborgen woonomgeving.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.