De gemeente Moerdijk heeft groen licht gegeven voor de start van het ontwerpproces voor een multifunctionele accommodatie (MFA) in Willemstad (NB). Dit gebouw in de historische vestingstad in Noord-Brabant zal ruimte bieden aan diverse maatschappelijke voorzieningen. Daarnaast moet het fungeren als ontmoetingsplek voor de buurt. De aanbestedingsprocedure is succesvol afgerond en het ontwerpteam, onder leiding van LIAG architecten en bouwadviseurs, staat klaar om met deze opdracht aan de slag te gaan.
Het gebouw zal een integraal kindcentrum bestaande uit twee basisscholen en een kinderopvang huisvesten, sportfaciliteiten voor zowel scholen als verenigingen, en een gemeenschapshuis. Deze vijf organisaties zijn niet alleen betrokken bij het ontwerpproces, maar zullen ook intensief samenwerken zodra het gebouw in gebruik is. “Het concept van deze MFA weerspiegelt Willemstad als een samenleving in het klein,” vertelt architect Carina Nørregaard van LIAG. “Hier komen mensen samen en ondernemen ze gezamenlijke activiteiten. In ons ontwerp krijgt elke organisatie een eigen ‘huis’, waarbij deze ‘huizen’ aan een straat liggen.”
Sociale verbondenheid
Door dit concept is de unieke identiteit van elke organisatie tot uitdrukking te brengen in de vormgeving van elk ‘huis’. De toekomstige gebruikers zullen deze MFA derhalve als kleinschalig ervaren. Door de intuïtieve opzet vinden zij gemakkelijk hun weg. En door de zichtlijnen kunnen zij elkaar zien en meekrijgen welke activiteiten er plaatsvinden. Dit draagt bij aan een gevoel van sociale verbondenheid.
Klimaatadaptief Willemstad
Ook de buitenruimte speelt een belangrijke rol in het project. “Het terrein wordt klimaatadaptief en natuurinclusief ingericht. Daarnaast onderzoeken we hoe we de ruimte optimaal kunnen benutten,” zegt landschapsarchitect Coos van Ginkel van Buro Sant en Co. “We denken aan een groen schoolplein waar kinderen avonturen kunnen beleven, leraren buiten les kunnen geven en plekken waar bewoners kunnen sporten en recreëren.”
Verder wil het team dat deze MFA de hele dag bruist. Dit kan alleen als ondernemers en bewoners al vroeg in het ontwerpproces worden betrokken. “Alle ideeën zijn welkom. Het is essentieel om te weten wat er leeft in Willemstad. Draagvlak is cruciaal om van deze MFA ‘the place to be’ te maken,” aldus Carina. “Daarnaast kijken we naar creatieve manieren waarop de Willemstadters zelf kunnen bijdragen, zoals bij het planten van de eerste boom op het terrein. Op deze manier kunnen we de band tussen het gebouw en de gemeenschap versterken,” besluit Carina.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.