In Almere is de duurzame supermarkt Lidl Zero Almere Oosterwold geopend. Het uit overwegend hout bestaande filiaal is de eerste CO2- én energieneutrale supermarkt in Nederland. Ruim 90% van de installaties zijn demontabel en/of recyclebaar. Oude Lidl-poloshirts van filiaalmedewerkers zijn verwerkt tot isolatie en is er veel hout gebruikt in de constructie van het gebouw.
Houten buitenwand
De houten buitenwand van het gebouw is voor een groot deel bewerkt met een Japanse brandtechniek shou-sugi-ban. Hierdoor gaat het hout nóg langer mee en heeft het minder onderhoud nodig.
Energiezuinige warmtepompen
Dankzij de 1.566 zonnepanelen realiseert de supermarkt nul op de energiemeter. De klant kan hier ook gebruik van maken, door middel van gratis laadpalen voor elektrische auto en fiets. De bevoorrading van het filiaal is 100% emissieloos dankzij een elektrische vrachtwagen met een volledig elektrisch koelsysteem. Het filiaal is niet aangesloten op het riool en, net zoals alle andere Lidl-filialen, niet aangesloten op het aardgasnetwerk. Dankzij energiezuinige warmtepompen worden de ruimtes in het filiaal verwarmd en gekoeld. Zo wordt bijvoorbeeld de restwarmte van de productkoeling gebruikt voor het verwarmen van de winkel.
Zeropark
Tijdens de bouw van Lidl Zero Almere Oosterwold is er enige CO2 uitgestoten. Dit wordt gecompenseerd in het park om het gebouw heen, genaamd ‘Zeropark’. Het park heeft twee bijenhotels en er is een educatieve route aangelegd.
Dit is niet de 1e duurzame supermarkt van Lidl. In 2019 werd in Woerden al een Lidl Zero geopend.
Projectgegevens
- Aannemer: CNSTRCT
- Architect: Bureau Ursem
- Installateur W+E: T.I.B. Rebel
- Installatie adviseur: BIM4Buildings
- Constructeur: Cibis Bouwadviseurs
- Infra aannemer: BKS Infra
- Fotografie: Elisa Smook
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.