In de december nieuwsbrief van de Rotterdamse Academie van Bouwkunst stond te lezen dat half november RAvB architectuur alumnus Marinda Verschoor de titel De Meester 2021 in de wacht sleepte. Zij deed dit met haar afstudeerproject ‘Denkbeelden van Rotterdam’.
De Avond van de Meester vond plaats op 12 november in BlueCity en wordt georganiseerd door de Fleur Groenendijk Foundation. De jury, onder leiding van voorzitter Victor Mani, bestond dit jaar uit Jan Peter Wingender (Office Winhov), Bas Kurvers (Wethouder Bouwen, wonen en energietransitie gebouwde omgeving Rotterdam), Elma van Boxtel (Zones Urbaines Sensibles) en Ronald Schleurholts (cepezed).
Oordeel jury
Het oordeel van de jury luidde: Het is een optimistisch plan dat interessante aanknopingspunten biedt voor andere gebieden in de stad. Het plan is solide in alle facetten, hetgeen ook bleek uit de adequate antwoorden op de vragen van de jury. Marinda gaf op heldere wijze aan dat het geen concreet plan is maar een methodiek, waarmee ze zichzelf een instrument in handen heeft gegeven waarmee ze verder kan.
Het project toont een manier van werken en ontwerpen die nog niet in een vast ontwerpvocabulaire is gestold. De methodiek is goed doordacht en de collagetechniek in de weergave adequaat toegepast. Overigens heeft zij het zich met deze aanpak niet gemakkelijk gemaakt, hetgeen het resultaat des te prijzenswaardiger maakt. Dit project is ook nog niet klaar en past daarom helemaal bij het karakter van de prijs, namelijk het verder verdiepen van hetgeen iemand gecreëerd heeft. En met dit resultaat kan Marinda verder. Dat was ook het antwoord op de vraag die zij kreeg over een eventueel vervolg; namelijk de methodiek verfijnen en de binnenstad van Rotterdam verder onderzoeken.
Het project houdt een grote belofte in zich en heeft de potentie om werkelijk een verdiepingsslag te maken. Daarom is Marinda door de jury verkozen tot De Meester 2021.
Denkbeelden van de Boompjes in Rotterdam
Denkbeelden van Rotterdam verbeeldt een alternatief verhaal voor de Boompjes. Het project onderzoekt de potentie van de locatie in haar huidige en historische context en brengt de kwaliteit en schoonheid naar voren. Herwaardering van de geschiedenis en toekomstplannen uit het verleden worden ingezet om denkbeelden te schetsen van hoe de stad eruit ziet als contextuele feiten zich verweven met herinneringen uit het verleden. Waardevolle verloren elementen, zowel gebouwd als niet gebouwd, worden onderzocht en meegenomen naar een denkbeeldig Rotterdam. In een tijdperk van meedogenloos snelle verandering is er behoefte aan reflectie op wat er is geweest en wat geweest had kunnen zijn.
Marinda Verschoor: “Met dit project wil ik laten zien dat de context van een gebied rijker en gelaagder is dan je op het eerste moment ziet. Enerzijds door de bestaande verborgen plekken bloot te stellen, anderzijds door de verloren tijdlagen van een gebied in kaart te brengen en te beschouwen als context. Kunnen we ons een voorstelling maken van een alternatief Rotterdam bestaande uit oude en nieuwe fragmenten? Als gevonden stukken die ooit samen met de bestaande stad zijn bedacht? Een stad die nooit was, maar altijd had kunnen zijn.
De publieksprijs ging naar Saskia Lambers met haar project Nocturnal Animals.
Fotografie: Rhalda Jansen
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.