Master among masters: Pieter Stoutjesdijk

Master among masters, Nieuws

Master among masters: Pieter Stoutjesdijk

Door: Jacqueline Knudsen | 06-11-2013

Vanuit de Faculteit Bouwkunde is Pieter Stoutjesdijk voorgedragen voor de verkiezing ‘Beste Afstudeerder van de TU Delft’. Elke faculteit van de TU Delft nomineert haar eigen beste afstudeerder en docent voor de titel ‘Best of TU Delft’. De laatste ronde van de ‘Best of TU Delft’ zal op 14 november plaats vinden en dan worden ook de winnaars bekend gemaakt in de Aula van het Congrescentrum van de TU Delft. Stoutjesdijk bouwde een huis volledig met een computergestuurde freesmachine. Zelf noemt hij het de nieuwe digitale revolutie.

De woning die hij ontwierp en bouwde bestaat uit liefst 2484 onderdelen. Die passen naadloos (‘friction fit’) in elkaar. Een CNC-frees kan namelijk tot op 0,01 millimeter nauwkeurig onderdeeltjes uitzagen. Dat maakt het mogelijk om zonder schroeven en spijkers te construeren, zoals traditionele Japanse bouwers doen. “Je schuift het gewoon in elkaar. In principe kan iedereen die een beetje handig is met deze techniek een huis bouwen.”

Het ontwerpen van de woning, die bedoeld is voor een aardbevingsgebied in Haïti, gebeurde geheel op de computer. De data zijn dus digitaal te versturen. Dat opent de mogelijkheid om het ontwerp overal ter wereld uit te zagen. NGO’s hebben dan ook grote interesse voor het idee van de cum laude afgestudeerde Stoutjesdijk. Want ze zouden er goedkoop noodwoningen mee kunnen bouwen. Stoutjesdijk: “Je hoeft ter plaatse alleen maar een mannetje te hebben die op de startknop van de freesmachine drukt.” Het is ook een heel snelle manier van bouwen: een CNC gestuurde frees kan in een uur of vijf alle woningonderdelen uitzagen, tot en met de deurkruk. Grootste maat die de frees kan behappen is 2,44 meter. Tweelaagse constructies zijn er ook mee te maken.

Het model voor de Haïtiaanse woning (schaal 1:10) is gefreesd uit MDF. Dat is bepaald niet weerbestendig, maar met een innovatieve plaat uit plantaardig afval van het Delftse bedrijf Ecoboards zijn mogelijk betere resultaten te halen. Dankzij een nanocoating moeten deze minstens vijftien jaar meegaan. Het plaatmateriaal is in principe overal ter wereld uit landbouwafval te produceren. In Huis ter Heide bouwt Stoutjesdijk er binnenkort een muziekpaviljoen mee, er zijn ook plannen voor woningen in Rwanda. Dichter bij huis liggen misschien nog veel grotere mogelijkheden. Want op de computer zijn ook interieurs van cascowoningen te ontwerpen. De frees kan er snel en accuraat complete inbouwpakketten van maken, die bewoners zelf in elkaar kunnen zetten.

Door de overweldigende belangstelling voor zijn 3D-gefreesde woning heeft hij geen tijd gehad om zich te verdiepen in de concurrentie op 14 november. Toch dicht hij zichzelf goede kansen toe op de titel ‘Beste Afstudeerder’. “Als er tien faculteiten meedoen, heb ik theoretisch tien procent kans om te winnen. Da’s niet gek.”

Bron: TU Delft

In ArchitectuurNL 04 2013 stond in de reeks MASTER AMONG MASTERS, over de beste afstudeeronderzoeken op de faculteiten Bouwkunde, een uitgebreid artikel over het afstudeeronderzoek van Pieter Stoutjesdijk: Revolution in digital fabrication.

Bekijk hier het filmpje van het bouwproces

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.