Door slimmer te ontwerpen en te bouwen kunnen betaalbare starterswoningen best zonder subsidie gerealiseerd worden. Dat zegt architect Paul Sloven uit Kerkdriel. Hij ontwikkelde de zogenaamde stArt- (STate of the Art) woning waarin hij de voordelen van de traditionele starterswoning combineerde met de voordelen van een appartementencomplex.
Vraagt een traditionele starterswoning om een relatief groot en dus duur bouwkavel, in een appartementengebouw zijn veel delen gemeenschappelijk en is het balkon klein en zonder privacy.
Sloven: “De stArt-woning heeft één gevel en drie gesloten bouwmuren. Hierdoor is de woning rug-aan-rug en zij-aan-zij te schakelen. Het vierkante oppervlak biedt de mogelijkheid om de woning op veel verschillende wijzen te schakelen tot vrijwel ieder gewenst woonblok. De stArt-woning heeft drie bouwlagen met een voordeur aan de openbare weg, eventueel zelfs met een eigen parkeervoorziening voor auto en fiets en een ruim dakterras met privacy.”
Varianten
Het flexibele casco van de stArt-woning, met afmetingen van 6.00 x 6.00 meter, maakt vele verschillende indelings- en inrichtingsvarianten mogelijk en blijkt daarom voor een brede doelgroep geschikt. De woningen kunnen op verschillende wijzen worden geschakeld tot een woongebouw met moderne, klassieke of traditionele uitstraling. Zelfs op een compact perceel kan door de inpandige carport eenvoudig aan de parkeernorm worden voldaan.
De grondkosten blijven beperkt tot het bouwoppervlak, eventueel vermeerderd met een (kleine) voortuin. Door de compacte bouwwijze en het kleine bouwperceel blijven de bouwkosten laag, daarom is een verkoopprijs van € 170.000 vrij op naam goed haalbaar.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.