Het nieuwe interministeriële Ministerie van Maak roept honderd ontwerpers en experts op om hun collectieve kennis en verbeeldingskracht in te zetten om tot nieuwe ontwerpen voor Nederland te komen. Hiermee wil het Ministerie van Maak een impuls geven aan de radicale verbouwing van Nederland en concrete oplossingen bieden voor extra woningbouw, de energietransitie en de gevolgen van klimaatverandering.
Initiatiefnemers van dit project zijn de Internationale Architectuur Biennale Rotterdam (IABR), MANN en ZUS, VOLUME en de Independent School for the City. Zij geven aan: “Als gemeenschap staan we voor een aantal grote transformaties die allemaal een ruimtelijk weerslag hebben . Nederland heeft niet alleen de traditie om dergelijke complexe opgaven het hoofd te bieden, maar ook een eigentijdse architectonische discipline en de ontwerpkracht om een inspirerende bijdrage te leveren aan de urgenties van vandaag.”
1 miljoen extra klimaatbestendige woningen
Het hoofddoel van het Ministerie is om in een ruimtelijke benadering de oplossing voor verschillende maatschappelijke uitdagingen samen te brengen. Denk hierbij aan: de consequenties van klimaatverandering, bodemdaling, de zeespiegelstijging, de stikstofproblematiek en de energietransitie. Heel concreet wil het Ministerie op een verantwoorde manier aan de woningbouwopgave van 1 miljoen extra klimaatbestendige woningen werken. Daarnaast is het zaak oplossingen te vinden voor conflicterende regelgeving en de behoefte aan alternatieve samenlevings- en financieringsvormen.
Nationale plankaart
Het Ministerie zet een concrete opdracht uit voor 100 ontwerpers met de vraag om onderzoek te kunnen doen naar de ontwikkeling van 10.000 klimaatbestendige woningen binnen hun gebied en het maken van een ontwerp hiervoor. De ontwerpers en specialisten ontvangen een Test Kit met daarin alle benodigdheden. Ze overleggen daarnaast met het team van het eventueel aangrenzende gebied. Elk ontwerpteam maakt concrete voorstellen om een ruimtelijke geheel van Nederland te maken.
Met het initiatief past het Ministerie van Maak een aanpak toe die landelijk is, maar toch ook lokaal, met de specifieke situatie van 100 concrete ‘Test Locaties’ als uitgangspunt. Het is een nationale plankaart zoals die ook eerder bestond, maar nu ingevuld met lokale ontwerpkracht.
Presentatie
Het geheel aan ruimtelijke oplossingen wordt samengebracht tot de grootste maquette van Nederland ooit. Het collectief aan ruimtelijke oplossingen zal te zien zijn van 14 oktober tot en met 13 november 2022 tijdens de 10e editie van de Internationale Architectuur Biennale Rotterdam, in een voormalige aardgashouder in het Rotterdamse havengebied.
Geïnteresseerden kunnen zich inschrijven als ontwerpteam via www.ministerievanmaak.nl.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.