Montage City wint Almeerse Europan-prijs

Montage City wint Almeerse Europan-prijs

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 28-01-2008

Wethouder Adri Duivesteijn heeft de prijzen uitgereikt voor de Nederlandse projecten van de internationale architectuurwedstrijd ‘Europan 9’. De jonge architecten werden onderscheiden voor de ideeën die ze hebben voor vier stadsontwikkelingsgebieden in Nederland, te weten in Amsterdam, Nijmegen, Groningen en Almere.

Voor het plangebied in Almere ging de eerste prijs naar ‘Montage City van het architectentrio Robert-Jan de Kort, Sander van Schaik en Max Cohen de Lara. Het gebied in Almere betreft Pampushout, meer precies het toekomstige IJmeerkwartier. een bosgebied ten noorden van de nieuw te ontwikkelen wijken Columbuskwartier en Homeruskwartier in Poort. Centraal staat de vraag op welke wijze het bos kan worden ingezet om iets toe te voegen aan de gangbare verkavelingen van laagbouw met voor- en achtertuin en de strikte scheiding tussen openbaar en privé.

Kustontwikkeling
Het plangebied, in het uiterste westen van het studiegebied, grenst tevens aan het IJmeer en vormt de beëindiging van de kustontwikkeling die daar is voorzien. Daarvoor ligt een programma van woningen in diverse categorieën, gecombineerd met commerciële en publieke functies.

In januari 2007 startte de negende editie van de tweejaarlijkse Europese prijsvraag voor architecten onder de veertig jaar ‘Europan’ . In een samenwerkingsverband van gemiddeld 20 landen organiseert Europan om de twee jaar een prijsvraag op het gebied van architectuur en stedenbouw.

Europan nodigt jonge architecten uit heel Europa uit oplossingen aan te dragen voor reële locaties, die beschikbaar worden gesteld door opdrachtgevers en gemeenten. Een van de doelstellingen van Europan is dat eersteprijswinnaars van de prijsvraag de kans krijgen hun project ook daadwerkelijk te realiseren. De gemeente is daar overigens niet toe verplicht.

Relatie met het bos
Montage City, het winnende ontwerp, biedt 150 vrijstaande woningen met privé-opritten via een bochtige weg door het bos. De woningen van één laag zijn in feite verzamelingen kamers die niet door hun functie, maar door hun ‘atmosfeer’ gedefinieerd worden (zoals ‘lezen’, ’tuinieren’ of ‘koken’). Dit geeft elke kamer een bijzondere relatie met het bos eromheen. In het plangebied staan zeven woontorens (met slechts één appartement per laag). De plattegronden zijn hetzelfde als die van de boswoningen. Halverwege de torens verschijnen gemeenschappelijke ruimten als ‘verlengstuk’ van het bos.

Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.