Nationaal Programma voor Ruimtelijke Kwaliteit

Actualiteiten, Nieuws

Nationaal Programma voor Ruimtelijke Kwaliteit

Door: Redactie ArchitectuurNL | 18-03-2022

De Federatie Ruimtelijke Kwaliteit meldde onlangs dat Minister de Jonge van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening van plan is een Nationaal Programma voor Ruimtelijke Kwaliteit op te tuigen. De aankondiging hiervan deed hij tijdens het eerste debat met de Tweede Kamer in zijn nieuwe rol. Het plan is ‘Mooi Nederland’ genoemd.

Op de website van de Federatie staat: “Het is zeer hoopgevend dat de nieuwe minister zich direct zo helder committeert aan ruimtelijke kwaliteit. Over de inhoud van het programma is overigens nog niets bekend. We nemen de gelegenheid te baat om de minister vanuit onze inzet en ervaring hier een voorzet te geven voor onmisbare punten in zo’n nationaal programma.”

Aandachtspunten

In totaal zijn er vijf punten genoemd

  1. Maak het breed. Goede ruimtelijke kwaliteit – of omgevingskwaliteit – is meer dan beeldkwaliteit of het uiterlijk van bouwwerken. Mooi Nederland heeft alles te maken met duurzaamheid en energievoorziening (ministerie EZK), met klimaatadaptatie, milieubeheer en mobiliteit (ministerie I en W), met erfgoed en cultureel opdrachtgeverschap (ministerie OCW), met de stikstofproblematiek, de biodiversiteit, het landschap en de agrarische sector (LNV), met volksgezondheid en welzijn (VWS) en met het aansturen van al die transities (governance, BZK).
  2. Voortdurende dialoog. Niemand weet precies wanneer Mooi Nederland bereikt is. Daarom moeten we een voortdurende dialoog over de gewenste kwaliteit voeren en over de erbij horende bouwcultuur.
  3. Stellingname en regie. Kwaliteitscriteria vragen om stellingname en regie. De optelsom van private belangen leidt niet per definitie tot goede ruimtelijke kwaliteit.
  4. Laat iedereen meedoen. Aandacht voor solidariteit en inclusiviteit. Deze aspecten komen in de criteria voor een goede bouwcultuur uit Davos expliciet aan bod, maar in het Nederlandse kwaliteitsbeleid veel minder. Een duurzame en aantrekkelijke leefomgeving is ondenkbaar als er groepen mensen in de kou blijven staan.
  5. Culturele betekenis. Tot slot: maak er een culturele opgave van. Stimuleer prijsvragen en open oproepen, ontwerpend onderzoek. Zorg dat de inzet van ontwerpers met verbeeldingskracht en nieuwe werkvormen waarin ontwerpers samen met betrokken uit een gebied aan de slag gaan, gemeengoed worden. De rijksbouwmeester en het College van Rijksadviseurs en hun regionale en lokale evenknieën vormen voorhoede en boegbeeld van die nieuwe aandacht voor kwaliteit. Versterk hun positie. Zet landschapsarchitecten, stedenbouwers en architecten, kunstenaars en designers naast de planologen, juristen, erfgoedspecialisten, milieu-, gezondheids- en veiligheidsdeskundigen die nu veelal het beleid maken. Investeer in opleidingen – de governance van ruimtelijke kwaliteit komt nu nauwelijks aan de orde in de curricula.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.