NEXIT architecten wint staalprijs voor balkon met wijnglashouder

Nieuws

NEXIT architecten wint staalprijs voor balkon met wijnglashouder

Door: Petra Starink | 13-10-2016

In de categorie ‘karakteristieke stalen bouwdelen’ heeft NEXIT Architecten met het ontwerp van een gevouwen stalen balkon de Nationale Staalprijs 2016 gewonnen. In de bovenligger (balustrade) is een sparing gemaakt waarin een wijnglas gehangen kan worden.

Volgens de jury

Het Franse balkon is een voorbeeldige toepassing van staal dat door zijn eigenschappen een minimale bevestiging heeft aan de bestaande bouw. Het is afgewogen, geestig, figuratief, expressief en scoort op alle criteria. Het spoort aan tot grootschaliger gebruik en kan een oplossing bieden voor alle etagewoningen zonder een buiten. Het is een realistische productontwikkeling voor een realistische markt. En de bewerking  het vouwen is bedrieglijk eenvoudig en kan uitsluitend met dunne staalplaat. De wijnglashouder getuigt van humor, aldus de  jury onder voorzitterschap van Pi de Bruijn van Architekten Cie.

Samenwerking met Alphons ter Avest

Vanuit de wens van één van de NEXIT architecten om een balkon aan zijn huis toe te voegen, is een nieuw balkonconstructieconcept ontstaan. Het ontwerp is ontwikkeld samen met kunstenaar Alphons ter Avest, met wie NEXIT al vaker heeft samengewerkt, afgelopen zomer was zijn Bakehouse nog te zien op de tentoonstelling Sonsbeek’16 transACTION. Het concept houdt in dat een balkon wordt gevouwen uit een vlakke plaat: 2d wordt 3d. Het hele balkon bestaat enkel uit staalplaat en oogt als een monoliet volume maar is tegelijkertijd een lichte constructie, met name geschikt om aan bestaande gevels op te hangen.

Driedimensionale constructie

Uit een vlakke plaat van weervast staal (4 mm) wordt een patroon gelaserd. Deze wordt vervolgens op de zetbank gevouwen tot een driedimensionale constructie. Met het vouwpatroon kan voor iedere situatie, raambreedte, een specifiek, custom made, balkon worden geproduceerd worden met dezelfde techniek. Door het vouwen krijgt het plaatmateriaal grote sterkte en stijfheid. De zetkanten aan boven en onderzijden worden gepuntlast, waardoor een doorlopende ligger ontstaat. Uit de verticale borstwering wordt voor de helft materiaal weggenomen voor gewichtsbesparing.

Geprinte objecten

Het laser- en zetwerk proces is op schaal uitgeprobeerd met de 3D printer. Met de geprinte objecten kon het zetwerk exact worden gesimuleerd, waarmee konden verbeteringen in het te laseren patroon zijn doorgevoerd.  Het balkon is samengesteld uit 3 delen. De verbindingen zijn gemaakt ter plaatse van de langwerpig openingen in de borstwering. De verbindingen zijn daarmee beperkt tot korte lasnaden onder en boven deze openingen. Door het lasersnijden kunnen alle hoeken worden afgerond.

opdracht: NEXIT architecten, Arnhem
architectuur: Alphons ter Avest, Arnhem
constructief ontwerp: Buro Rutgers, ’s Heerenberg
uitvoering: Schaart Adventures, Velp
staalconstructie: Kinkelder Lasersnijtechniek, Zevenaar
fotografie: NEXIT

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , ,

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.