Nieuw museum Kamp Amersfoort geopend

Nieuws

Nieuw museum Kamp Amersfoort geopend

Door: Petra Starink | 20-04-2021

Het nieuwe ondergrondse museum van Nationaal Monument Kamp Amersfoort is officieel geopend. In Kamp Amersfoort hebben tijdens de Tweede Wereldoorlog naar schatting 47.000 mensen gevangen gezeten. Twee jaar geleden is begonnen met de nieuwbouw. In het nieuwe museum is ruimte voor een vaste en een wisseltentoonstelling en reflectie- en bezinningsruimtes. Aan de hand van biografieën, een fotowand met gevangenen en historische objecten wordt het verhaal van kamp verteld.

Beklemming van kamp voelbaar maken

Het ontwerpteam bestaande uit architect Jacques Prins (Inbo), landschapsarchitect Cor Geluk (Juurlink+Geluk) en Erik Bär (Tinker imagineers) hebben samen met Willemien Meershoek directeur van NMKA de beklemming, het onrecht en de angst van het kamp voelbaar willen maken. Verhalen werden steeds door gidsen doorgegeven. Nu maken de architectuur en de tentoonstellingen duidelijk wat voor plek Kamp Amersfoort was.

Licht en donker

De architectuur en het materiaalgebruik verbeelden de sfeer van destijds door het inpassen van verschillende originele elementen. Dit wordt versterkt door de gang vanuit het licht naar het donker en tenslotte weer naar het licht. Het werk vanuit de verschillende ontwerpdisciplines is nauw verweven en geeft een betekenis aan deze plek.

Ontwerpthema is reflectie

Een centraal ontwerpthema is reflectie: reflectie op de geschiedenis en op de eigen rol in actuele dilemma’s. Dit komt onder meer tot uiting in de architectuur van het nieuwe bovengrondse paviljoen en in het interieur. De ontworpen route voert vanaf de recent verworven originele poort over de binnenplaats, die is omgeven door een stalen lamellenhek. Het pad voert verder langs een maquette van het kamp, langs voetafdrukken die het appèl verbeelden naar het entreepaviljoen van het museum. 

Ondergronds museum

In het ondergrondse museum krijgen personen uit het kamp een gezicht. De tentoonstelling legt ook de relatie naar onrecht, bijvoorbeeld met een programma dat bezoekers confronteert met ongemakkelijke dilemma’s. De uitgang van het museum biedt een verrassend zicht op de tegenoverliggende schietbaan en het monument De Stenen Man. Bezoekers kunnen via het museumcafé naar het bosrijke buitengebied en de schietbaan wandelen of de restanten van een lijkenhuisje bekijken. 

Het museum gaat open voor publiek zodra de versoepelingen van de coronamaatregelen het toelaten.

Projectgegevens

Architect: Inbo, Amsterdam.
Team: Tom Hartmanns, Maarten Hooijmeijer, André Kanters, Jacques Prins, Igor Sokolov, Frans Timmers, Bart van Veen, Mas van Vliet, Stephanie Zeulevoet 
Landschapsarchitect: Juurlink [+] Geluk BV, Rotterdam.
Team: Cor Geluk, Udin Verheij
Experience design: Tinker imagineers, Utrecht.
Team: Erik Bär, Nienke van den Berg, Paul van Houten, Wendy Oattes van der Knijff
Aannemer: Salverda bouw, ’t Harde
Projectcoördinatie en directievoering: Royal HaskoningDHV, Amersfoort
Constructeur: Pieters Bouwtechniek, Delft
Bouwfysica: Deerns, Rijswijk
Omvang museumgebouw: 1.126 m², oppervlakte terrein: 3.817 m²
Opdrachtgever: Nationaal Monument Kamp Amersfoort
Fotografie: Ossip van Duivenbode, Ger van der Vlugt, Mike Bink, Inbo

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.