Hoe ontwerp je bij BENG of NOM-woningen de complete installatie, en realiseer je een zo gunstig mogelijke samenhang tussen de apparaten? Kunnen de warmtepomp, de bufferboiler, de zonneboiler en de wtw-installatie optimaal op elkaar worden afgesteld? Deskundigen uit verschillende disciplines leggen aan de hand van veel praktische voorbeelden tijdens het gratis webinar op 30 maart uit hoe dit in zijn werk gaat. Het webinar richt zich vooral op architecten, ontwerpers, aannemers en installateurs.
BENG woningen
Bij alle berichtgeving over gasloze wijken en nul-op-de-meterwoningen zou je bijna vergeten dat veel nieuwbouwwoningen niét volgens de passiefhuisnormen gebouwd worden. Ook BENG-woningen (Bijna Energie Neutrale Gebouwen), zijn in veel gevallen niet zomaar met een warmtepomp comfortabel te bewonen. Een béétje gas is soms de duurzaamste oplossing. Het is een van de verrassende stellingen die verdedigd worden tijdens het webinar ‘Nieuwbouw ontwerpen met energieneutrale installaties’ dat op 30 maart gehouden wordt. Het webinar richt zich vooral op architecten, ontwerpers, aannemers en installateurs.
Hybride oplossing
Vooral Matthijs Westerhof, technisch project adviseur bij Vaillant, is een voorstander van een hybride oplossing. Daarbij wordt in de verwarming van de woning voorzien door een bescheiden warmtepomp, en springt een kleine gasketel bij voor de warmwatervoorziening, zoals voor douchen en afwassen. Gas is namelijk, volgens Westerhof, de meest efficiënte brandstof voor het snel verhitten van water. Zijn redenering is niet per se in het commerciële straatje van Vaillant, want een warmtepomp die ook voor het warme water moet zorgen is groter en duurder en bovendien zijn er dan ook buffervaten en andere voorzieningen nodig, apparaten die Vaillant allemaal levert.
Warmtepomp
Marco Nekeman, van het Beilense adviesbureau Invent, kan wel een eind meegaan in die redenering. Zijn bureau vormt de schakel tussen ontwerpers en architecten enerzijds en de aannemers en installateurs anderzijds. Door het gekozen ontwerp, of alleen al door de oriëntatie van de woning op de zon kan een hoog-geïsoleerde woning tóch nog een behoorlijke warmtebehoefte hebben, en het punt van het warme water blijft een vraagstuk. Een warmtepomp kan immers niet snel voor heet water zorgen, daar zijn voorzieningen zoals buffervaten voor nodig.
Jerome Corba, adviseur binnenklimaat bij de Zehnder Group, completeert het verhaal: een BENG-woning (BENG wordt in 2020 de norm voor nieuwbouw) kan niet zonder een vorm van mechanische ventilatie met een warmte-terugwin-functie. Het ontwerpen van een energieneutrale installatie in nieuwbouw moet dus van meet af aan rekening houden met die ventilatie. Een goede ventilatie draagt bij aan het comfort en de gezondheid van de bewoners. Door al bij het ontwerp rekening te houden met de plaatsing van inblaas- en afzuigingsunits kan er op dat gebeid veel verbeterd worden. In de uitvoerignsfase worden nog wel eens vermijdbare fouten gemaakt. Corba wijst op enkele veelvoorkomende.
Het webinar op 30 maart, van 12:30 tot 13:30, is gratis te bekijken.
Aanmelden voor het webinar kan hier
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.