Het is onduidelijk of het Nationaal Historisch Museum nog wel naar het ontwerp van Francine Houben van Mecanoo gebouwd gaat worden. De Tweede Kamerfractie van het CDA wil van minister Plasterk weten waarom er niets meer is overgebleven van het oorspronkelijke plan van Arnhem. Dat werd gemaakt door directeur Vaessen van het Openluchtmuseum en Houben.
Canon
Kamerlid Nicolien van Vroonhoven zegt het vreemd te vinden dat alle elementen uit het winnende plan een voor een van tafel zijn verdwenen. Het plan om de canon van de Nederlandse geschiedenis te presenteren op vijf verdiepingen bestaat niet meer, het idee van een canontoren is verdwenen. Ook de koppeling met het Openluchtmuseum bestaat niet meer in het nieuwe plan van de nieuwe directeuren Erik Schilp en Valentijn Bijvanck.
Het is zelfs nog onzeker waar in Arnhem het nieuwe museum wordt gebouwd. De directeuren hebben van minister Plasterk de volledige vrijheid gekregen om een eigen plan te maken. Ze hebben al voorgesteld om de canon in het museum een beperkte plek te geven. Schilp en Bijvanck willen de geschiedenis van Nederland vangen in vijf zalen, via thema’s en niet via een chronologische lijn.
Hele concept
Van Vroonhoven: “Wij hebben destijds steun gegeven aan het Arnhemse plan en dat was niet om een of andere plaats in de regio te steunen. Wij waren onder de indruk van het totale plan: de locatie bij het Openluchtmuseum, het concept, het werk van de architecte. Nu brokkelen al die elementen een voor een af.”
In haar Kamervragen vraagt Van Vroonhoven ook of nu ook de locatiekeuze voor Arnhem weer ter discussie komt. “Maar dat is ironisch bedoeld. In de zin van: als alles verdwijnt, wat blijft er dan van de keuze voor Arnhem nog over?”
Bron: De Gelderlander
Architectuur.nl plaatste al eerder:
– Arnhem wint strijd om Historisch Museum
– Mecanoo ontwerpt Canontoren Arnhem
– Welke stad krijgt het Nationaal Historisch Museum?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.