Oproep deelname Geert Bekaert-prijs

Actualiteiten, Nieuws, Prijsvragen

Oproep deelname Geert Bekaert-prijs

Door: Redactie ArchitectuurNL | 08-11-2024

In samenwerking met OASE organiseert Archined een nieuwe editie van de Geert Bekaert-prijs. Dit is een prijs voor ontwerpkritiek ter bevordering van het gesprek en meerstemmigheid binnen het ontwerpveld. Hij wordt uitgereikt aan een voorbeeldstellende, al dan niet eerder gepubliceerde, kritiek op het gebied van architectuur, stedenbouw en landschapsarchitectuur. De kritiek moet bijdragen aan een levendig ontwerpklimaat.

De disciplines van het ruimtelijke ontwerp (architectuur, stedenbouw en landschapsarchitectuur) gaan over meer dan alleen de vormgeving van de gebouwde omgeving. Ze bepalen (langdurig) hoe en waar we leven, werken, en ontspannen en dragen daarbij ook in sterke mate bij aan de menselijke voetafdruk op ecosystemen. Kortom, de ruimtelijke ontwerpvakken hebben een grote impact op de leefomgeving en de conditionerende werking die daar het gevolg van is.

Waarom kritiek?

Architecten, stedenbouwkundig ontwerpers en landschapsarchitecten worden uitgedaagd hun positie steeds opnieuw te bepalen. Een reflectieve ontwerppraktijk is daarbij van belang. Ontwerpkritiek heeft om twee redenen hierin een essentiële taak. Allereerst jaagt kritiek het inhoudelijke (vak)debat aan, plaatst het hedendaagse ontwikkelingen en uitdagingen in perspectief en bevraagt deze. Daarmee helpt de kritiek de ontwerper positie te bepalen.

Ten tweede draagt de ontwerper de verantwoordelijkheid om gerealiseerde projecten kritisch te beschouwen en kennis hierover breed toegankelijk te maken. Ontwerpkritiek is het geëigende instrumentarium om (nieuwe) kennis en vraagstellingen omtrent architectuur, stedenbouw en landschapsarchitectuur publiek toegankelijk en bevraagbaar te maken.

Het stimuleren van ontwerpkritiek is in deze tijd meer dan relevant: de branding met bijbehorende ‘newspeak’ binnen het ontwerpvak is niet meer weg te denken. Genoeg redenen voor een nieuwe editie van de Geert Bekaert-prijs, een prijs voor een voorbeeldstellende, al dan niet eerder gepubliceerde kritiek op het gebied van architectuur, stedenbouw en landschapsarchitectuur die bijdraagt aan een levendig ontwerpklimaat. De organisatie roept schrijftalenten (debutanten, ongehoord, gevestigd,…) op om mee te doen en kans te maken op de Geert Bekaert prijs. doe mee.

Criteria voor inzending

  • Iedereen, individueel of collectief, kan een zelfgeschreven tekst inzenden.
  • De inzender dient (mede) auteur te zijn van de ingezonden kritiek.
  • Eén tekst per auteur.
  • De tekst is nieuw of eerder gepubliceerd, maar dan wel na 1 januari 2022,
  • De tekst is maximaal 1.500 woorden lang en geschreven in het Nederlands of in het Engels.
  • Geen afbeelding(en) toe- of bijvoegen.

Dien je kritiek in als Word-bestand (géén pdf of andere bestandstypen) in standaard lettertype Calibri, regelafstand 1,15 en lettergrootte 11, met als bestandsnaam de titel van het essay. Vermeld in de e-mail, dus niet in het document, je naam en je telefoonnummer. Wanneer de tekst eerder is gepubliceerd, vermeld dan ook in de e-mail de publicatiedatum en de titel van het tijdschrift of url van de website-pagina.

Stuur je kritiek uiterlijk zondag 1 december 2024 op naar bekaert@archined.nl. Teksten die niet voldoen aan de gestelde criteria worden niet beoordeeld.

Jurering

Alle teksten worden geanonimiseerd naar de jury gestuurd om bias zo veel mogelijk te voorkomen. Vervolgens maken de juryleden na lezing van alle teksten gezamenlijk een shortlist. Deze zal begin mei 2025 bekend worden gemaakt. De prijsuitreiking vindt begin juni plaatst tijdens de Critics Night. Op deze feestelijke avond zullen de genomineerde kritieken (van de shortlist) door de auteurs worden voorgedragen waarna de winnaar door de jury bekend wordt gemaakt. De winnaar ontvangt eer en roem, en een fraaie bokaal. Het voorlezen van kritieken draagt bij aan het openen van gesprekken.

Jury Geert Bekaert prijs

De juryleden voor de vierde editie van de Geert Bekaert-prijs zijn:

Violette Schönberger is architect met een eigen bureau Falsework dat deels vanuit Rotterdam en Brussel opereert, geeft les aan onder meer de Rotterdamse Academie van Bouwkunst en ze schrijft. Onlangs verscheen haar eerste boek ‘Het paradijs van imperfectie, over macht en onmacht van architectuur, een bundeling van haar columns’. Winnaar van de Geert Bekaert-prijs 2019.

Mechthild Stuhlmacher is architect en mede-oprichter van het Rotterdamse bureau Korteknie Stuhlmacher Architecten. Stuhlmacher geeft les aan de Technische Universität Berlin en de KU Leuven in Gent, was kernredacteur van OASE en schrijft vooral over de relatie tussen architectuurcultuur en de ontwerppraktijk.

Tom Vandeputte is schrijver en theoreticus. Hij studeerde bouwkunde aan de TU Delft en deed een MRes aan de London Consortium voor Humanities and Cultural Studies. Hij was kernredacteur bij OASE en voltooide zijn PhD in Philosophy and Critical Thought aan Goldsmiths College, University of London. Momenteel is hij lector Philosophy and Critical Theory op het Sandberg Instituut Amsterdam.

Vincent van Velsen is architectuurhistoricus, curator en (kunst)criticus. Hij werkt als conservator fotografie bij het Stedelijk Museum Amsterdam en is redacteur bij Metropolis M. Afgelopen voorjaar was in het Nieuwe Instituut de door hem geïnitieerde tentoonstelling Soengoe Kondre / Verzonken leven te zien.

Over de naamgever Geert Bekaert

Geert Bekaert (1928-2016) was een Belgische kunst- en architectuurcriticus, theoreticus, historicus en curator. Tussen 1950 tot 2012 schreef hij meer dan duizend artikelen en teksten over beeldende kunst en architectuur voor tijdschriften en dagbladen: van Jeugdlinie, een Vlaams weekblad voor jonge mensen tot L’Architecture d’Aujourd’hui, en van dagblad De Standaard tot OASE.

Hij doceerde aan tal van universiteiten en hogescholen in Nederland en België, maakte documentaires als Rijksweg nr.1 met Jef Cornelis, cureerde tentoonstellingen en was hoofdredacteur van Archis (1990-1995). In 1988 ontving Bekaert de Rotterdam-Maaskantprijs. Zijn artikelen zijn gebundeld in Verzamelde opstellen. Het eerste deel Stapstenen. 1950-65 kwam uit in 1985, het negende en laatste deel Wijnvlekken. 2006-2010 verscheen in 2012. Een aantal artikelen van Bekaert zijn online te lezen in De Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.