In opdracht van Stichting CPO Elzendal ontwerpt ORGA architect een houten wooncomplex met 22 woningen. Vier grondgebonden woningen zijn deels van steen en deels van hout. Op het achterterrein komen twee appartementsgebouwen van hout ieder met negen appartementen. Verder is een gemeenschappelijke tuin gepland met veel groen, leeshoekjes en een natuurlijke speelplek voor de kinderen met een struinpad. Het autovrije terrein krijgt tevens een ondergrondse garage van waaruit de geparkeerde auto’s worden gedeeld.
De CPO Elzendal bestaat uit een gevarieerde groep mensen: starters, alleenstaanden, gezinnen en ouderen. Al deze mensen hebben met elkaar gemeen dat ze duurzame en sociale woonomgeving willen creëren. Het kavel in Nijmegen-Oost dat de gemeente beschikbaar stelde, past perfect bij hun wensen en samen met ORGA architect wist deze groep de bieding te winnen.
Plan Elzendal
Het houten wooncomplex zal 22 woningen omvatten waarvan vier grondgebonden woningen direct aan de Elzenstraat en daarachter nog een tweetal blokken met 18 appartementen. De verschillende bouwvolumes laten zich lezen als één geheel.
De architect maakt vooral gebruik van verduurzaamde houtsoorten aangevuld met baksteen om aan de eisen voor het straatbeeld te voldoen. Vanaf de Elzenstraat naar het binnenterrein worden de gebouwen ‘warmer en zachter’. Aan de binnentuin overheerst hout en groen. Het terugstaande transparante entreegebouw laat vanaf de straatkant al iets doorschemeren van die zachtere achterzijde. Door onderdelen dezelfde detaillering en kleurgebruik te geven wordt uniformiteit aan het geheel gegeven.
Op het achterterrein bevindt zich een semi-ondergrondse gemeenschappelijke ruimte. De terugspringende gevels met groen overgroeide pergola’s aan de tuinzijde van de appartementen benadrukken de glooiing van het landschap. De boom- en struikrijke tuin wordt het groene hart van het hele terrein waar alle bewoners op uitkijken en via paadjes naar toe kunnen lopen. Er komen geen auto’s en fietsen zodat kinderen er veilig kunnen rondstruinen.
Groene daken en gevels
De gebouwen krijgen diverse groene gevels en op de daken gaan we variëren met biodiverse inheemse planten, een groen en bruin /puin dak en een daktuin op de gemeenschappelijke ruimte met hoger groen zoals kruiden, dwergheesters en struiken. De basis van het tuinontwerp is een natuurlijke inrichting met ruigere grasvegetatie en overgangen naar bloemrijk grasland en vogelbosjes met natuurlijke inheemse beplanting. Delen ervan worden niet ingericht maar laten we zelf ontstaan.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.