Het pand van de Algemene Technische School in Doetinchem krijgt een nieuwe gevel in de vorm van een ‘open boek’. De gevel wordt de entree van cultuurcluster ’t Brewinc. Door een knik in het pand, waar ook de stadsbibliotheek een plaats krijgt, wordt het een open boek.
Dat schrijft De Gelderlander, naar aanleiding van de presentatie van de plannen van Winterswijkse projectontwikkelaar WAM & Van Duren. Architect van het nieuwe deel is Op ten Noort Blijdenstein.
Industriële sheds
Van het oorspronkelijke Brewinc – de voormalige Algemene Technische School (ATS) die tussen 1952 en 1964 is gebouwd – blijven de gymzalen, het poortgebouw en de industriële sheds bestaan. Tussen de gymzalen en het poortgebouw aan de IJsselkade komt een nieuwe gevel, dat de entree wordt tot het cultuurcluster. Deze nieuwe gevel krijgt een knik en heeft daardoor de vorm van een open boek.
De twee rijen industriële sheds – die in de school werden gebruikt als praktijkruimtes – worden aan elkaar verbonden, onder meer door een parkeergarage onder het gebouw. “De sheds – met veel glas – zijn uniek omdat ze midden in de stad liggen”, volgens architect Johan de Wachter. “Ze zijn prachtig om in te wonen, al is het een ander soort wonen. Ook zijn ze als werkruimte bruikbaar.”
Daarnaast komen er twee nieuwe gebouwen op het huidige parkeerterrein van ’t Brewinc. In het ene pand komen zorgwoningen, het andere wordt een zogenaamde woonfabriek met appartementen.
Sgraffito’s
Behalve de bibliotheek komt ook het streekarchivariaat, het Staring Instituut, de kunstuitleen en de speelotheek in het cultuurcluster. In de speelotheek komt mogelijk een van de sgraffito’s (waarop drie musicerende clowns zijn afgebeeld) te hangen die nu nog onderdeel uitmaken van de veertien kunstwerken die in de aula hangen.
Deze aula wordt gesloopt en daarmee dreigen ook dertien van de veertien sgraffito’s (naoorlogse wandkunst) te worden vernietigd. De commissie cultuurhistorie doet een dringend beroep op de projectontwikkelaar om te pogen meer sgraffito’s te behouden. De sloop start in mei of juni 2009.
Tijdens de commissie viel de naam van de mogelijke maker van de sgraffito’s: de in 1930 in Den Bosch geboren kunstenaar Jan van Goethem. De bron hiervan is het Amsterdamse Instituut Collectie Nederland (ICN), dat een overzicht heeft van vaderlandse kunstenaars door de jaren heen. Het ICN is Van Goethem sinds 1994 uit het oog verloren en weet niet zeker of hij de maker is van de sgraffito’s.
Bron: De Gelderlander.nl
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.