Forteiland Pampus wordt als eerste Nederlands UNESCO-werelderfgoed 100% zelfvoorzienend en fossielvrij. Met een duurzaam energiesysteem en een nieuw circulair entreegebouw, ontworpen door Paul de Ruiter Architects.
![](https://www.architectuur.nl/wp-content/uploads/2020/06/Pampus-by-night-impressie-nieuw-entreegebouw-alleen-gebruiken-ovv-Copyright-Paul-de-Ruiter-Architects-1024x683.jpg)
Forteiland Pampus
Forteiland Pampus ligt midden in het IJmeer, en is een kunstmatig eiland in de 19e eeuw aangelegd als sluitsteen van de 135 km lange verdedigingslinie (De Stelling van Amsterdam). Het eiland als boegbeeld van UNESCO-werelderfgoed Stelling van Amsterdam heeft een museale en recreatieve functie.
Nieuw entreegebouw ontworpen door Paul de Ruiter Architects
Paul de Ruiter Architects heeft het nieuwe entreegebouw op subtiele manier ingepast in het eiland waardoor de rijke geschiedenis van Forteiland Pampus nog beter verteld en ervaren kan worden. Architect Paul de Ruiter “In het ontwerp hebben we de historische filosofie van zelfvoorziening gecombineerd met moderne duurzame innovaties. Zo vormt het gebouw de verbinding tussen nieuwe technologie en het historische karakter van Pampus.” Het gebouw omvat naast een horecagelegenheid onder andere ook een een zaal- en congresruimte. De functionele ruimte van het nieuwe entreegebouw wordt bijna 300 m2 vergroot. Dit biedt Pampus de gelegenheid om ruim 100.000 bezoekers per jaar te ontvangen.
![Paul de Ruiter Archititects onterpt nieuw entreegebouw Fort Pampu](https://www.architectuur.nl/wp-content/uploads/2020/06/Pampus-birdseye-render-nieuwe-situatie-alleen-gebruiken-ovf-Copyright-Paul-de-Ruiter-Architects-1024x693.jpg)
Transformatieproject
Het transformatieproject is symbolisch in gang gezet door de ingebruikname van de biovergister. Deze innovatieve installatie zet het organisch afval van het eiland om in groene energie en plantvoeding. Op Pampus hoeft het bioafval daardoor niet meer afgevoerd te worden, maar wordt omgezet in biogas dat de keuken van het huidige én toekomstige entreegebouw van energie voorziet.
Nieuwe waterinstallatie
De volgende stap in de verduurzaming van het eiland Pampus is het installeren van een nieuwe waterinstallatie. Door middel van een innovatieve filtering kan het forteiland, net als vroeger, zijn eigen drinkwater winnen.
Stichting Werelderfgoed Nederland
Boris van der Ham, voorzitter van de Stichting Werelderfgoed Nederland, ziet de transformatie van Pampus naar een zelfvoorzienend eiland als inspiratiebron voor Werelderfgoed. “Verduurzaming hoort thuis in deze sector, we moeten dit doorgeven aan de volgende generatie.”
Fotografie: Paul de Ruiter Architects
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.