Plannen voor Cradle to Cradle kantorenpark

Plannen voor Cradle to Cradle kantorenpark

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 23-10-2007

In het gebied van Werkstad A4 moet het eerste duurzame full service kantorenpark van Nederland komen volgens het principe van Cradle to Cradle. Het kantorenpark is het eerste plan voor de duurzame ontwikkeling van Werkstad A4, in lijn met de door de gemeente Haarlemmermeer gestelde leefbaarheidskaders.

Nieuw concept Park 20|20
Delta Development Group, VolkerWessels, Reggeborgh Groep en de Gemeente Haarlemmermeer gaan de komende periode onderzoeken hoe de verdere ontwikkeling van het ambitieuze Park 20|20 vorm moet worden gegeven.

Het plan behelst een duurzaam, full service kantorenpark van ongeveer 114.000 vierkante meter in Haarlemmermeer op Beukenhorst Zuid met uitstekend openbaar vervoer. Voor de ontwikkeling van het masterplan voor Park 20|20 is gekozen voor de Amerikaanse architect William McDonough, internationaal bekend om zijn visie op het gebied van duurzaam bouwen en hergebruik en bedenker van het Cradle to Cradle principe.

Park 20|20 is een nieuw concept en moet het eerste full service kantorenpark in Nederland worden waarbij optimale integratie plaatsvindt tussen duurzaam bouwen, een hoogwaardige openbare ruimte en de nieuwe manier van werken.

Het plan speelt in op een aantal sociaal-economische en ecologische vraagstukken van deze tijd. Voorbeelden hiervan zijn de behoefte om werk en privéleven eenvoudiger te kunnen combineren, het behouden en aantrekken van getalenteerd personeel maar ook zaken als global heating, biodiversiteit, het zuiveren van water en verminderen van de afvalproblematiek.

C2C-principes
Bij de ontwikkeling van Park 20|20 worden vanaf het eerste ontwerp de ambities ten aanzien van duurzaamheid en leefbaarheid gecombineerd door onder andere:

  • Een centraal en geïntegreerd energiesysteem met duurzame opwekking van energie en warmte-koudeopslag in de bodem;
  • Een integraal watermanagementsysteem met hergebruik en zuivering;
  • Een optimale plaatsing en isolatie van gebouwen ter minimalisering van energieverbruik en maximalisering van het gebruik van zonne-energie;
  • Integratie van landschap en gebouwen ter stimulering van de biodiversiteit en erbetering van de kwaliteit van de openbare ruimte;
  • Centrale parkeervoorzieningen;
  • Centrale openbare ruimten met hoogwaardig voorzieningenniveau;
  • Eenheid van architectuur gebouwd volgens het Cradle to Cradle principe.

  • Het opzetten van zo´n ambitieus project kan alleen in samenwerking met de gemeente. Alleen op grotere schaal is integratie van duurzaamheid, parkmanagement en facilitaire diensten mogelijk volgens Delta Development Group.

    Werkstad A4
    Het vrachtvervoer via de lucht groeit de komende jaren naar verwachting met 6 procent per jaar. Voor een goede afhandeling van de vracht en waardetoevoegende activiteiten, is rondom Schiphol aanzienlijk meer ruimte nodig. Dit gebied wordt op duurzame wijze ontwikkeld volgens door de gemeente opgelegde leefbaarheidskaders.

    De aanleg van WA4 resulteert in een goed en multimodaal logistiek terrein, dat de concurrentiepositie van Schipholgebonden bedrijven versterkt. Het gebied WA4 bestaat uit een aantal bestaande en nieuwe bedrijventerreinen.

    Daarnaast is een Ongestoorde Logistieke Verbinding (OLV) van Schiphol naar WA4 gepland om de rijksweg A4 te ontlasten van vrachtverkeer. Park 20|20 op de locatie Beukenhorst Zuid is een eerste stap in de ontwikkeling van WA4.

    Bron: Senter Novem

    CRADLE TO CRADLE (C2C) – Dit kan worden gezien als ontwerpen van wieg tot graf. De centrale gedachte van de cradle to cradle (wieg tot wieg) filosofie, is dat alle gebruikte materialen na hun leven in het ene product, nuttig kunnen worden ingezet in een ander product.      

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.