Plastic flessenhuizen in Nigeria

Plastic flessenhuizen in Nigeria

Nieuws
Door: Jacqueline Knudsen | 16-11-2011

Hergebruik van afval met zo min mogelijk energieverbruik is een vraag ontwerpers zich sinds de jaren zestig van de vorige eeuw al mee bezig houden. Sindsdien zagen we onder andere het Heineken flesje dat leeg gebruikt kon worden als glazen bouwsteen en de PETfles die in noodsituaties eerst dient als drinkwater verpakking en daarna gevuld kan worden met zand en gestapeld tot noodwoning. In Nigeria worden met zand gevulde plastic flessen nu toegepast in permanente woningen, waarvan de eerste nu klaar is.

Nigeria’s eerste huis gebouwd van hergebruikte plastic flessen blijkt een toeristenattractie in het dorpje Yelwa. Honderden mensen – inclusief regeringsbeambten en stamleiders – komen kijken hoe de ronde huizen worden gebouwd, een vorm die populair is in Nigeria. De flessen gevuld met zand worden op hun kant geplaatst en gestapeld, en aan elkaar gehecht met modder en cement. De schoonheid van het huis zit in de buitengevel, waarin de ronde flessenbodems een fraai patroon vormen. Maar voor de bedenkers van het ontwerp staan de voordelen voor het milieu voorop.

Kogelvrij

25 van dergelijke huurwoningen worden gebouwd op het terrein van initiatiefnemer Christopher Vassiliu een Griekse zakenman en milieuactivist.

Elk huis bestaat uit een slaapkamer, een woonkamer, badkamer, toilet en keuken. Het PETflessenbouwsysteem startte 9 jaar terug in India, zuid en centraal Amerika, om een goedkope, milieuvriendelijke alternatief te vinden voor traditionele baksteen. Yahaya Ahmed van de Nigeriaanse Development Association for Renewable Energies, schat dat een flessenhuis ongeveer een derde kost van een vergelijkbaar huis in beton en steen. Het is ook duurzamer. “Samengeperst zand in een fles is bijna 20 keer zo sterk als baksteen,” zegt hij “we willen er zelfs een huis met drie lagen van bouwen.”

Ideaal voor heet klimaat

De flessenhuizen zijn ideaal voor het hete klimaat, omdat het zand isoleert  en het binnen relatief koel blijft. Ook zijn de huizen brandveilig en kogelvrij, wat in deze contreien een voordeel is. Het huis is ontworpen als nul energiewoning, dankzij de zonnepanelen en methaangas uit recycled menselijk en dierlijk afval. Een betonnen fundament zorgt ervoor dat het gebouw stevig staat. Het zand wordt gezeefd zodat het zeer compact wordt, zonder stenen.

Het flessenhuisproject wil ook werk verschaffen aan straatkinderen zonder opleiding. Na de bouw van de 25 huizen zal op het terrein een school worden gebouwd door de Development Association for Renewable Energies.

Meer gebouwen met flessen als bouwsteen: Een boeddistische tempel en de EkoARK in Taiwan

Bron: www.bbc.co.uk/news 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.