Popschool in visafslag wint BNI prijs

Popschool in visafslag wint BNI prijs

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 29-09-2010

Het ontwerp voor een popschool in de Visafslag in Scheveningen, van Bram Vromans is de winnaar van de BNI prijs voor startende interieurarchitecten. Vromans is dit jaar afgestudeerd als interieurarchitect aan de Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag.

In een van de 20 loodsen van de Visafslag heeft hij een Popschool ontworpen. “Ik wilde een parallel trekken tussen de ritmiek van het gebouw en die van muziek…. Toen ik zelf drumlessen volgden vond ik het lesgebouw erg gesloten: een trappenhuis en gesloten kamers. Je zag elkaar amper. Ik heb een concept bedacht dat voor muzikanten niet alleen functioneel is, maar ook inspireert en motiveert”, aldus Vromans.

Hij ontwierp een reeks met hout beklede muziekstudio’s, die los staan van vloer en wanden in de loods. De ruimte eromheen werkt als geluidsbuffer. De studio’s hebben aan een zijde een grote glaswand, zodat de musici elkaar kunnen zien. De schuine wanden van de studio’s zorgen voor een betere akoestiek en geluidsweerkaatsing. De bestaande schuine vloer, bedoeld voor de afwatering, is gebruikt voor publiek tijdens optredens.



Juryrapport
De jury spreekt van een ontwerp dat getuigt van inzicht, kundigheid en professionaliteit. “Het ontwerp is compleet. Bram heeft de mogelijkheid van de visloods goed benut, de juiste materialen gekozen, technische installaties, ventilatie, akoestiek, verlichting, zichtlijnen. Aan alles is gedacht, alles klopt, moeilijkheden zijn op een creatieve manier opgelost.”

Van elk van de acht opleidingen voor interieurarchitectuur is een student genomineerd voor de BNI prijs voor startende interieurarchitecten. Een jury bestaande uit interieurarchitect Koos Frederiks (Frederiks & van der Nat), Abbie Steinhauser (Merkx + Girod), Anita Haver (BNI) en Jaap Huisman (publicist). De prijs werd uitgereikt door BNI voorzitter Christine Gemert tijdens een feestelijke bijeenkomst bij projectinrichter Kembo in Veenendaal.

Aanmoedingsprijs
De aanmoedigingsprijs ging naar Gabor Disberg, die is afgestudeerd aan de Gerrit Rietveldacademie in Amsterdam, met zijn onderzoek naar flexibele architectuur. Het drijvende gebouw kan door middel van zonnecellen en afhankelijk van het aantal zonneuren, ballasttanks vullen en leegpompen, hierdoor verandert de stand van het gebouw in het water en veranderen vloeren in muren, muren in plafonds en plafonds in vloeren. Hierdoor verandert de ruimtelijke beleving telkens opnieuw.

“Zijn ontwerp is fascinerend, origineel en veelbelovend”, aldus de jury.



 

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.