Bij een belasting van 1,2 ton per vierkante meter bezweek de vloer van staalvezelbeton in het SVB-proefproject bij de TU-Eindhoven. Dat is omgerekend circa 4 keer meer dan volgens de voorschriften mag worden toegelaten in de woningbouw, inclusief de veiligheidsfactoren. En dat zonder ook maar één wapeningsstaaf in de draagconstructie van wanden en vloeren. Alleen staalvezels, dat blijkt voldoende.
Vrijdagochtend 18 juni 2010 werd om 11.20 uur deze mijlpaal bereikt. Er stond bijna 14 ton ballast op een vloerveldje van 12,5 m2; doorbuiging en scheurvorming waren fors. Een extra blok van 700 kg deed de constructie bezwijken.
Op dinsdag 18 mei was dit deel van het proefproject gestort volgens de tunnelgietbouwmethode en zoals gebruikelijk anderdaags ontkist. Een maandlang werd de sterkteontwikkeling van het beton in de constructie nauwgezet gevolgd, via ingestorte sensoren en op proefstukken in het laboratorium. Alles wees erop dat de constructie ruim voldoende sterk zou zijn voor woningbouwtoepassing.
Voor het kunnen uitvoeren van een serie beproevingen is het casco opgedeeld in twaalf velden, die afzonderlijk zullen worden beproefd tot bezwijken, door het plaatsen van betonblokken. Door het plaatsen van sensoren en meetinstrumenten wordt de vervorming en scheurvorming nauwkeurig gemeten. De eerste bezwijkproef was in feite een test voor het vaststellen van de beste manier van belasten, meten en ook slopen. Op basis van de testresultaten wordt nu een plan gemaakt voor de proevenserie in september en oktober dit jaar.
Het proefproject kan in feite niet meer stuk. De bedrijven die dit project hebben geïnitieerd en blijven ondersteunen creëren onweerlegbaar bewijs dat staalvezelbeton een betrouwbaar constructief bouwmateriaal is, geschikt voor woningbouw.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.