Project Maaswaard: toonbeeld van circulaire bouw

Actualiteiten, Nieuws, Project kort

Project Maaswaard: toonbeeld van circulaire bouw

Door: Redactie ArchitectuurNL | 23-12-2022

Recent is project Maaswaard opgeleverd in Venlo. Het wooncomplex met 95 appartementen in het sociale segment en 5 stadswoningen is een mooi voorbeeld van de mogelijkheden van circulaire bouw. Het woongebouw is tegen het stadskantoor aangebouwd. Hiermee wordt het bouwblok afgemaakt en krijgt het circulaire stadskantoor een woningbouw gelijke.

Voor dit project is een bouwteam samengesteld, bestaande uit Janssen de Jong Bouw, Janssen de Jong Projectontwikkeling, Kraaijvanger Architects en B-Right Urban Living. In nauwe samenwerking is in de ontwerpfase veel tijd besteed aan de haalbaarheid. Enerzijds vanwege de ambities op het gebied van circulariteit, duurzaamheid en gemeenschappelijke functies en anderzijds vanwege de beperkte bouwplaatsruimte.

Ruimte

Oplossingen zijn gevonden in onder meer de keuze voor ene grotendeels prefab bouwsysteem. Hiermee is het bouwverkeer en de overlast voor de buurt tot een minimum beperkt. Daarnaast is er bij de bouw zo veel mogelijk gekozen voor gebruikte en herbruikbare materialen. Het beton bestaat voor 1/3 uit gerecycled granulaat en de tijdelijke houten afwerking van het naastgelegen stadskantoor is hergebruikt voor de erfafscheiding in de binnentuin.

Duurzame energie

Bij het woongebouw is met hetzelfde materialenpakket gewerkt als bij het stadskantoor. Hout, groene gevels, aluminium, en het beton buiten het zicht zijn deel van deze materialen. De hoge duurzaamheidsambities zijn zichtbaar gemaakt in het gebruik van zonnepanelen in de gevels, hergebruik van Accoya delen, groene gevels en het gemeenschappelijk gebruik van de buitenruimten. Hiermee wordt op energetisch vlak vooruit gelopen op de nieuwe wet- en regelgeving om het gebouw nu al aan de nieuwe BENG-3-eisen te laten voldoen.

De woningen hebben geen gasaansluiting, de temperatuur wordt geregeld door middel van een luchtwarmtepomp. Deze pomp zet de buitenlucht op een energiezuinige manier om in warm water voor het sanitair of centrale verwarming. Dit is een milieuvriendelijk alternatief voor de traditionele verwarmingsketel, op deze manier wordt aardgas overbodig gemaakt. Een lagetemperatuurwarmtenet, of LT-warmtenet, levert warmte voor de ruimteverwarming en warmtapwater. Het gebruik van een LT-warmtenet zorgt voor minder energieverlies in het warmtenet in vergelijking tot een hogetemperatuurwarmtenet.

De transparante architectuur sluit aan bij het stadskantoor door een strakke architectuur te combineren met natuurlijke elementen zoals groen (planten), PV panelen en C2C materialen ( gerecycled hout & aluminium ).

Urban microliving

Tot slot wordt Maaswaard gezien als een geslaagde mix van sociale woningen, duurzaamheid en fraaie looks. Alle woningen zijn volledig afgewerkt en gemeubileerd opgeleverd. De nieuwe bewoners nemen dus kleding en wat keukeninrichting mee en kunnen zonder hoge opstartkosten wonen. Daarnaast wordt in en om het gebouw voor gezamenlijke voorzieningen gezorgd zoals een gemeenschappelijke wasruimte en een gezamenlijke binnentuin, passend bij onze visie op het creëren van gemeenschappen.

Foto’s: Kraaijenvanger Architects en Bart van Vlijmen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , ,

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.