Het Nederlandse religieuze erfgoed is gebundeld in een database en vanaf 9 juni beschikbaar op internet. De 18.000 huidige en voormalige religieuze gebouwen in Nederland zijn gerangschikt in een wikipedia-achtige structuur. De site is gefundeerd op de vermaarde Jan Sonneveldcollectie.
IDe gebruikmaking van ‘open’ software (Google Earth en Wikipedia) maakt het mogelijk dat iedereen op een eenvoudige manier zelf informatie aan de website, www.reliwiki.nl, kan toevoegen. Een redactiegroep onder leiding van het Gelders Genootschap draagt zorg voor de feitelijke betrouwbaarheid van de informatie op de website.
Problematiek
De website, een project in het kader van 2008 Jaar van het Religieus Erfgoed, is bedoeld voor een breed publiek; een afgeschermd gedeelte van de website is speciaal ontwikkeld voor beleidsmakers. Het is de bedoeling dat Reliwiki.nl zich ontwikkelt tot de meest actuele, volledige, dynamische en gebruiksvriendelijke informatie- en kennisbron op het gebied van gebouwd religieus erfgoed. Niet alleen in 2008, maar ook in de jaren daarna.
Met de totstandkoming van Reliwiki.nl realiseert 2008 Jaar van het Religieus Erfgoed één van de belangrijkste doelstellingen: het concreet inzichtelijk maken van omvang en aard van de problematiek rondom het behoud van religieus erfgoed. De website geeft antwoord op vragen als: hoeveel kerken, moskeeën, kloosters en synagogen zijn er nu precies in Nederland? Welke zijn nog in gebruik, wie zijn de gebruikers? En, last but not least: hoe is de conditie van het gebouw en de inventaris?
Foto: Hooglandse Kerk in Leiden
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.