Onder de namen Tamboer II en Hofkwartier ontwerpt MIX architectuur een nieuw stadsblok voor het stadsdeel Crooswijk in Rotterdam. De twee deelprojecten omvatten enerzijds 51 appartementen en anderzijds twee supermarkten, een parkeergarage en 84 koopappartementen en een inpandige expeditiestraat. Met het ontwerp herinterpreteert de architect het Rotterdamse stadsblok en vergroot op verschillende manieren de leefbaarheid in de buurt.
De leefbaarheid in Crooswijk verbetert op verschillende manieren met het ontwerp van Tamboer II. Door de gevellijn van de nieuwbouw aan de drukke en smalle Pijperstraat naar achteren te plaatsen, ontstaat er bijvoorbeeld ruimte om de straat te verbreden en fietsers een eigen rijstrook te geven. Verder ontstaat door de aanleg van groene geveltuinen een rijker gevelbeeld, zowel voor bewoners als voor voorbijgangers. In de gevels worden vogel- en vleermuiskasten geïntegreerd.
Aan de westzijde komt een commerciële plint met twee supermarkten met entree aan de Crooswijkseweg. Deze nu nog ontbrekende voorzieningen zorgen voor gemak én levendigheid in de buurt. Boven de supermarkten komen vijf woonlagen met koopappartementen rond een groene binnenhof. Dit deel met koopappartementen gaat aan de oostzijde naadloos over in het deel met sociale huurappartementen. Van deze huurwoningen zijn vier vijfkamerwoningen ontworpen voor gezinnen met een rolstoelgebonden gezinslid.
Connectie met de stad
Het nieuwe stadsblok haakt architectonisch aan bij door te kiezen voor gedetailleerde, vooroorlogse baksteenarchitectuur. Het koop- en huurdeel krijgen beide dezelfde uitstraling en kwaliteit. De metselwerkgevels worden uitgevoerd in een gemêleerde rode steen en zijn met aandacht ontworpen. Dit is onder meer terug te zien in verdiepte rollagen, terugliggende accentvlakken, Braziliaans metselwerk en verticale raamopeningen. De hoeken worden verbijzonderd door een expressieve afschuining van de begane grond.
Door de hoofdentree van de appartementen traditioneel op deze hoeken te plaatsen wordt de connectie met de stad verder versterkt. Om deze reden hebben de woningen op de begane grond hun entree ook aan de straatzijde. De woningen op de verdiepingen worden ontsloten via een galerij aan de binnenzijde die uitkijkt op de groene binnenhof.
Gevels met Crooswijkse identiteit
Tot slot zijn de lange gevels van de supermarkten ontworpen met het oog op de levendigheid in de wijk. De signing bestaat uit architectonische middelen, zoals keramische tegeltableaus die alledaagse producten uit de supermarkt laten zien. Verder zijn er in de gevel geïntegreerde houten zitplekken en gevelgroen. Het samenspel van al deze elementen verzacht en begeleidt de zijgevels.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.