Rotterdam maakt werk van aanbestedingsbeleid

Rotterdam maakt werk van aanbestedingsbeleid

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 17-08-2010

Na alle commotie rondom de aanbesteding van het nieuwe Stadskantoor, en een nagenoeg raadsbreed ingediende motie staat voorbeeldig opdrachtgeverschap nu hoog op de agenda in Rotterdam. In de nieuwe gemeentelijke Architectuurnota maakt de gemeente zich sterk voor architectenselecties op basis van kwaliteit, waarbij ook jonge architecten en kleine bureaus een eerlijke kans maken op een opdracht. In het kader van de uitvoering van dit beleid heeft de gemeente haar eigen variant ontwikkeld op de door architecten geprezen Open Oproep van de Vlaams Bouwmeester.

De eerste ‘Rotterdamse Open Oproepen’
De gemeente Rotterdam heeft het eerste pilot project in het kader van het uitvoeringsprogramma van de nieuwe architectuurnota afgerond. Rotterdam heeft haar eigen Openbare Oproep ontwikkeld. In april riep de gemeente geïnteresseerde architecten op om een portfolio met visie op de opgave in te dienen om in aanmerking te komen voor een ontwerpopdracht voor de toezichtloge op het toekomstige Dakpark. Een jury koos drie kandidaten uit de 70 inzendingen die gevraagd werd een schetsontwerp te vervaardigen. Uiteindelijk heeft de gemeente op voordracht van de jury de opdracht toegekend aan het kleine Rotterdamse bureau Vitibuck Architects. Eind juli is een tweede Rotterdamse Openbare Oproep geplaatst. Deze keer heeft de oproep betrekking op het ontwerp voor 65 langzaam-verkeersbruggen. Geïnteresseerde architecten kunnen nog tot 30 augustus hun portfolio indienen.

Nieuwe architectuurnota
Begin dit jaar heeft het college van B&W van Rotterdam de gemeentelijke architectuurnota vastgesteld, waarin de gemeente zich profileert als innovatieve architectuurstad en kweekvijver voor aanstormend talent. Rotterdam wil zich de komende periode sterk maken voor goed opdrachtgeverschap. De gemeente zet in op een heldere formulering van de opgave, het benoemen van een duidelijk ambitieniveau, het afstemmen van programma en doelgroep op de context en een planvorming waarbij een relatie gelegd wordt met de omgeving. De vooraf gedefinieerde ambities en doelstellingen dienen tijdens de rit gerespecteerd te worden. De gemeente wil dat de juiste architect voor de juiste opdracht gekozen wordt, wat impliceert dat opdrachtgevers inzicht moeten hebben in de kennis en kunde van architecten en architectenbureaus. Ten slotte moeten er geschikte selectiemethoden toegepast worden om de juiste architect te kiezen.

Voorbeeldig opdrachtgeverschap
Als opdrachtgever wil Rotterdam het voortouw nemen. Voor haar eigen vastgoed zal de gemeente een hoog ambitieniveau aanhouden en streven naar kwalitatief hoogwaardige en innovatieve architectuur. De gemeente wil meer gaan werken met open vormen van architectenselectie. Voor ontwerpopdrachten boven de Europese drempelbedragen zal zij aansluiting zoeken bij recente ontwikkelingen, zoals KOMPAS light. Voor ontwerpopdrachten onder de Europese drempelbedragen zal de gemeente meestal ook kiezen voor meervoudige selectiemethodes. Het doel van meervoudige selectie is meer architecten, inclusief jonge architecten en kleine bureaus, de kans te bieden een opdracht te verwerven en hun talenten te etaleren. Daarbij wil de gemeente de mogelijkheden van het in Vlaanderen gangbare principe van de Open Oproep benutten. Door naast meervoudige selecties af en toe ook een open prijsvraag te organiseren wordt het architectuurklimaat extra gestimuleerd.

Het Steunpunt Architectuuropdrachten & Ontwerpwedstrijden is ondergebracht bij Architectuur Lokaal,Tussen de Bogen 18, 1013 JB Amsterdam, T 020 – 5304000, www.ontwerpwedstrijden.nl

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.