Tijdens het World Architecture Festival 2021, dat van 1 t/m 3 december online plaatsvond, won Rotterdams eerste volledig houten woongebouw SAWA de eerste prijs in de categorie ‘Future Projects – Experimental’. SAWA wordt ontworpen door Mei architects and planners in opdracht van Nice Developers & Era Contour Rotterdams. Het 50 m hoge gebouw bevindt zich in het hart van het Lloydkwartier en is volledig in CLT (cross laminated timber). Tevens valt het op door de geplande royale groene terrassen.
Het gebruik van de naam Lloyd voor de omgeving en diverse straten hangt samen met de pier en terminal die indertijd door rederij Rotterdamsche Lloyd werden gebouwd. Vanaf deze locatie vertrokken haar passagiersschepen naar het oosten van de wereld. Het gebouw SAWA dankt haar naam aan de getrapte vorm met royale groene terrassen, als verwijzing naar Oosterse rijstvelden en als referentie naar de geschiedenis van de plek.
Trapsgewijs afbouwen
SAWA bouwt aan de westzijde trapsgewijs af en biedt hiermee verschillende voordelen. Zo heeft de architect het gebouw hiermee laten aansluiten op de omliggende gebouwen in het Lloydkwartier waarbij het rekening houdt met bestaande zichtlijnen. Tevens ontstaat er een betere pleinruimte aan de westkant van de kavel en blijft lucht en licht in de straten behouden. Bovendien voorzien de grote terrassen in een groot gemeenschappelijk leefdek voor de bewoners op de eerste verdieping.
In SAWA komen circa 100 appartementen, variërend van 50 tot meer dan 100 m2. Het ontwerp is gebaseerd op het Open Building principe: de hoofddraagconstructie bestaat uit vloeren, balken en kolommen. Dit draagt bij aan een hoge mate van gebruiksvriendelijkheid en flexibiliteit voor toekomstige (en volgende generatie) bewoners. Hiermee versterkt het tevens de toekomstbestendig van het gebouw. 50 appartementen zijn bestemd voor de middenhuur waarmee onmisbare beroepsgroepen voor de stad (politieagenten, onderwijzers, verpleegkundigen, etc.) in Rotterdam hun plekje kunnen vinden.
Duurzaam
In het kader van duurzaamheid delen de verschillende partijen de ambitie om het gebouw, inclusief de hoofddraagconstructie, vrijwel volledig in CLT uit te voeren. Naast het feit dat deze methode CO2 opslaat en uitstoot terugdringt, levert het een bijdrage in het verminderen van de bouwtijd. Ten slotte vergroot CLT het wooncomfort.
Het merendeel van de ontwerpoplossingen en technische uitwerkingen zijn los van elkaar gezien niet nieuw. De innovatie van SAWA zit vooral in de combinatie van oplossingen waarmee een 50 meter hoog gebouw is ontworpen waarvan de hoofddraagconstructie uit meer dan 90% hout bestaat. SAWA zal daarmee een voorbeeldproject zijn voor nieuwe generaties, een belangrijke stap zijn in de duurzaamheidsdoelstellingen en aantoonbaar bewijs vormen dat het anders kan.
Afbeeldingen: Mei architects and planners
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.