Sfeerver(p)lichting

Sfeerver(p)lichting

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 20-05-2010

Volgens de huidige planning zal de Delftse Spoorzone tot 2020 een transformatie ondergaan en zal het karakter van het gebied letterlijk op de schop gaan. Zelfs wanneer het plan formeel voltooid is, zal de omgeving tijd nodig hebben om een eigen sfeer te vormen. Het groen zal nog jaren moeten groeien om enige indruk te maken en de Delftenaren moeten zich de situatie toe-eigenen. De enorme bouwput vraagt om een continuïteit. Een continuïteit met een betekenis. Zoals die van het huidige station met kenmerken van het nieuwe plan. De door Werkplaats Spoorzone Delft (WeSD) georganiseerde ideeënprijsvraag is gewonnen door de inzending ´Sfeerverplichting´, waarbij de P tussen haakjes staat, de winnaars zijn Erik Wolsky en Joeri van Ommeren.

Een continuïteit van sfeer: Sfeerverplichting
Een verhuisbaar micro-park wordt geplaatst. Het park wordt gekarakteriseerd door een getimmerde boom. De uit sloophout opgetrokken boom heeft zijn definitieve hoogte al bereikt, waar de vers aangeplante bomen hier jaren op moeten wachten. De uitgelichte boom brengt sfeer in de Spoorzone. Een sfeer die een eerste stap zet naar het nieuwe karakter van het gebied. De boom zal tijdens de transformatie verplaatst worden en zal uiteindelijk zijn plek vinden tussen de bomen in het plan. In de boom bevindt zich een uitkijkpost waaruit de gehele transformatie te volgen zal zijn. Zo zullen toevallige voorbijgangers en Delftenaren zich betrokken voelen bij het project en deel uitmaken van de sfeer.

Jury commentaar
De jury bestaat uit:
– Willemijn Floet van de faculteit Bouwkunde
– Vincent Marchau van de faculteit Techniek, Bestuur en Management
– Stefan van de Spek van de faculteit Bouwkunde
– Arnold Vermeeren van de faculteit Industrieel Ontwerp
– Pieter Schrijnen van de faculteit Civiele Techniek en Geoweten¬schappen

Zij stellen voor om een verhuisbaar mikropark te maken dat wordt gekarakteriseerd door een getimmerde boom.
Deze uit sloophout op te trekken boom is tegelijkertijd een uitkijkpunt over de bouwplaats. En hij zorgt door zijn uitlichting voor sfeer. De boom kan verplaatst worden en zo meebewegen met de bouw. En op het uitkijkpunt kunnen Delftenaren en passanten het bouwproces volgen. Volgens de inzenders staat het gebied tot 2020 volledig op zijn kop en dat vraagt om continuïteit van sfeer: daar kan deze boom aan bijdragen. Ook wanneer de bouw voltooid is en het groen in dit gebied nog moet groeien om enig volume te krijgen. En hij kan dan een plaats krijgen tussen de uiteindelijke bomen in het gebied.

Volgens de jury hebben de inzenders goed nagedacht over wat er in het gebied mist en is het voorstel verrassend door zijn eenvoud. Zij vindt dat het concept goed scoort zowel voor, tijdens als na de bouwperiode.
De inzending krijgt daarom een hoge waardering op alle gestelde criteria.
Ook de uitwerking en de presentatie met posters en maquette zijn van een hoge kwaliteit.
De jury vindt tenslotte dat het concept goed inspeelt op de doelstellingen van de Werkplaats Spoorzone.

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.