Villa Ventura aan de oever van de Dommel is gebouwd met duurzame onbewerkte materialen naar een ontwerp van RHAW architecture. Het is een gastvrij en sfeervol familiehuis op een plek dat zich heel natuurlijk voegt in het Brabantse rivierenlandschap. Het concept van RHAW architecture is in nauw overleg met de bewoners Marieke Jansen en Jaap Maas uitgewerkt, en is door zijn heldere lichte opbouw en zorgvuldig materiaalgebruik een schoolvoorbeeld van architectuur die tot de essentie is teruggebracht. Alles in het huis ademt eenvoud, warmte en eerlijkheid.
Villa Ventura
De villa, gebouwd van duurzaam hout, glas en beton ligt in het buitengebied van Sint-Oedenrode en is ontworpen door Rolf Reichardt van RHAW architecture. Het is een landhuis met schuin oplopend dak dat twee gezichten kent. Aan de entreezijde – grenzend aan de weg en boerderijen – is de gevel laag en relatief dicht gehouden om de privacy te borgen. De zuidwestelijke Dommelkant heeft een extraverte hoge gevel van glas, ritmisch onderbroken met houten panelen die voor verkoeling en schaduw zorgen, net als het ver overstekende dak.
Materiaalkeuze
Wat opvalt aan het huis is de combinatie van een Spartaanse simpelheid in de materiaalkeuzes en het breed uitwaaierende grondplan. Villa Ventura is twintig meter breed en slechts acht meter diep en heeft een magnifiek zicht op de rivier. Aan de lage entreezijde liggen de facilitaire ruimtes. Aan de kant waar je uitkijkt op de Dommelvallei wordt geslapen, gekookt en worden gasten verwelkomd op een terras dat de hele breedte van de villa bestrijkt.
Onbewerkt hout
De ontwerptaal van RHAW doet denken aan het Amerikaanse West Coast modernism uit de jaren vijftig. Villa Ventura oogt warm en rustig dankzij het vele onbewerkte hout dat meeverkleurt met het landschap en jaargetijden. Er is geen schilderwerk, geen stuc, geen glaslatten, plinten, parketvloer of gipsplaat: alles is onbewerkt. Er is geen onderscheid tussen ruwbouw en afbouw.
Pure eenvoud
Volgens architect Rolf Reichardt voelt dit als een eerlijk huis, alles is tot pure eenvoud teruggebracht, met natuurlijke ventilatie, consequente plattegrond en liefdevol gekozen materiaal. Alleen dat wat noodzakelijk is om het huis staande te houden. Het is de eenvoud die voor leesbaarheid zorgt, die maakt dat je zowel de binnenruimte als het landschap eromheen ervaart, zonder dat de materialen of muren een barrière opwerpen.
Samenwerking met bewoners
De samenwerking met de bewoners van Villa Ventura verliep voorbeeldig. Het ontwerp kwam tot stand na veel en inspirerend overleg over het gebruik van de ruimtes en materiaalkeuzes. De oriëntatie van de villa op het landschap werd verkend door klapstoeltjes en een keukentrap langdurig op het bouwperceel te verslepen om gezichtspunten uit te proberen. Het interieurdesign van de villa is van bewoonster Marieke Jansen die met Mariekke Vintage Design haar eigen onderneming heeft.
Zoeken naar evenwicht
Het resultaat is een gastvrij en sfeervol familiehuis. Maar vooral is Villa Ventura een oefening in weglaten, in het zoeken naar evenwicht in materiaalkeuze en het inpassen van duurzame en tijdloze architectuur in het landschap van de Dommelvallei.
Projectgegevens
Villa Ventura
Locatie: Buitengebied Sint-Oedenrode, Brabant
Architect: RHAW Architects
Opdrachtgever: Jaap Maas en Marieke Jansen
Jaar: 2018-2020
Opgeleverd: 2021
Oppervlakte: 160m2
Perceelgrootte: 3.560 m².
Fotografie: Marcel van der Burg
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.