Shortlist Prix de Rome Architectuur 2018

Nieuws

Shortlist Prix de Rome Architectuur 2018

Door: Redactie ArchitectuurNL | 16-04-2018

Architecten Alessandra Covini, Bram van Kaathoven, Katarzyna Nowak en het duo Rademacher de Vries zijn door de internationale jury van de Prix de Rome geselecteerd voor de shortlist. De opdracht is om een fictief ontwerp te maken voor het Sixhavengebied in Amsterdam. De architecten ontvangen ieder een werkbudget en mogen in 3 maanden tijd een nieuw ontwerp maken op de door de jury geformuleerde opdracht met als thema ‘High Pressure’. Vanaf half oktober worden de ontwerpvoorstellen tentoongesteld bij Het Nieuwe Instituut in Rotterdam. De winnaar wordt eind die maand bekend en krijgt een bedrag van 40.000 euro en een werkperiode in de American Academy in Rome.

Eerste ronde Low Pressure

Uit 66 (landschaps) architecten en stedenbouwers is een keuze gemaakt. Onder de titel ‘Low Pressure’ werden deelnemers uitgedaagd een interventie te ontwerpen voor het gebied rondom de dorpen Hongerige Wolf en Ganzedijk en de tussenliggende dijk. De jury was verrast door het aanwezige talent van de kandidaten.

Selectie kandidaten

Bij het selecteren van kandidaten voor de shortlist speelden criteria als een vernieuwende houding, de ruimtelijke kwaliteit van de ingreep, een radicaal, onverwacht of verrassend ontwerp en de verdere potentie van ontwikkeling een belangrijke rol. Na zorgvuldig beraad heeft de jury vol overtuiging gekozen voor vier kandidaten die deze kwaliteiten in zich dragen en die de jury nieuwsgierig hebben gemaakt naar hun volgende stappen.

Eindopdracht – High Pressure

De eindopdracht richt zich op High Pressure. De vier architecten wordt verzocht een voorstel te doen voor het gebied bij de Sixhaven tegenover het Centraal Station in Amsterdam-Noord. De kandidaten worden uitgedaagd om een zorgvuldig ontworpen architectonisch voorstel te doen, een plan met een kritisch perspectief op Amsterdam in de 21 eeuw. De jury vraagt om betekenisvolle niet-commercieel voorstellen die van betekenis zijn voor de stad, een plek die door velen gekoesterd wordt. Klik hier voor volledige opdracht.

Vier architecten shortlist

Alessandra Covini (Milaan 1988, eigenaar Studio Ossidiana, Rotterdam)
De jury is gefascineerd door Alessandra Covini’s goed uitgevoerde voorstel voor een systeem voor nieuwe vormen van collectiviteit. Zij toont affiniteit met het gebied door de bestaande typologieën van de gebouwen in de omgeving te bestuderen en als uitgangspunt van haar ontwerp te nemen. Ook zit er een zekere energie in haar voorstel. Zij is een van de weinige kandidaten die haar ideeën in een ruimtelijk ontwerp weet om te zetten.

Bram van Kaathoven (1991 Lieshout, werkt bij Bauhütte / TU Eindhoven)
Met zijn uitdagende tekst en 3D-statement becommentarieerde Bram van Kaathoven de opdracht zoals deze door de jury werd geformuleerd. In zijn 3D-statement had hij het lef om de uiterste consequentie te trekken van zijn pleidooi om ‘low pressure’ zeer serieus en letterlijk te nemen, namelijk door niet in te grijpen.

Katarzyna Nowak (1985 Czestichowa/Polen, werkt bij MVRDV, Rotterdam)
De jury was onder de indruk van de maquette die Katarzyna Nowak maakte als onderdeel van haar project ‘Four Chambers’. Zij ontwierp een aantal krachtige ruimtes in het landschap. Het feit dat deze ruimtes zich onder de grond bevinden is tegelijkertijd onrealistisch en interessant.

Rademacher de Vries David Rademacher (1984 Maastricht), Christopher de Vries (1985, Maastricht) (partners Rademacher de Vries Architects, Amsterdam)
Met hun voorstel ‘States of exception’ stelt het duo Rademacher de Vries op slimme wijze de problemen in het gebied aan de orde waarbij zij nieuwe denkmodellen aanleveren voor het creëren van ruimtelijke oplossingen. Zij weten duidelijk waar zij over spreken en zijn in staat een helder scenario te formuleren.

Prix de Rome

De Prix de Rome is de oudste en meest genereuze prijs in Nederland voor architecten onder de 35 jaar. Het doel van de prijs is getalenteerde architecten en beeldend kunstenaars te traceren en hen te stimuleren zich verder te ontwikkelen en hun zichtbaarheid te vergroten.

Jury

Mels Crouwel (architect/ partner Benthem Crouwel Architects
Frank Havermans (beeldend kunstenaar/ontwerper Studio Frank Havermans)
Afaina de Jong (architect / eigenaar AFARAI)
Oana Rades (architect, eigenaar Shift architecture urbanism)
Ronald Rietveld (architect, partner RAAAF, winnaar Prix de Rome 2006)
Peter Cachola Schmal (directeur Deutsches Architekturmuseum)
voorzitter Birgit Donker (directeur Mondriaan Fonds)

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.