Op de Nuwendoorn, een middeleeuwse kasteelruïne in Eenigenburg in de gemeente Harenkarspel (N.H.) is een thermisch verzinkt stalen torenconstructie gebouwd. Thermisch verzinken als oppervlaktebehandeling verleent aan het staal een optimale bescherming tegen corrosie. Daardoor is ondanks de weersinvloeden een lange levensduur van de open torenconstructie gewaarborgd. Verder is van belang, dat thermisch verzinkt staal nauwelijks of geen onderhoud behoeft.
Het kasteel Nuwendoorn was een van een serie dwangburchten, die Floris V in het Noorden van Noord-Holland liet bouwen om de West-Friezen onder de duim te houden. Het gebouw was gelegen aan een dam in de Rekere, die destijds vanuit Alkmaar naar Petten liep en daar in zee stroomde.
Minder dan een eeuw later al ging de burcht bij een overstroming verloren en werd niet herbouwd. Midden vorige eeuw werden de fundamenten in een weiland ontdekt en na opgravingen ruim tien jaar nadien geconsolideerd en tot even boven het maaiveld opgemetseld.
Enkele tientallen jaren later bleek verval van de resten van het kasteel op te treden. Om verder verval te voorkomen en om het burchtterrein toegankelijk te houden voor het publiek besloot de provinciale overheid tot een gedeeltelijke herbouw.
De herbouw houdt in, dat de contouren van de voormalige dwangburcht beter zichtbaar worden gemaakt. De bestaande muurresten blijven behouden en de muren van de torens werden op de nog bestaande funderingen tot een hoogte van enkele meters opgemetseld met een in kleur afwijkende steen. De tussenliggende muren van de voorhoofdburcht zijn opgehoogd met schanskorven.
Stalen constructie donjon
De blikvanger van de vernieuwde Nuwendoorn is de open thermisch verzinkte staalconstructie op de muurresten van de vroegere donjon, die muren met een dikte van 2,5 m had. De constructie heeft dezelfde afmetingen als de oorspronkelijke hoofdtoren: 11 x 11 m bij een hoogte van 25 m.
De thermisch verzinkt stalen torenconstructie bestaat uit hoekprofielen en I-profielen als staanders, die verbonden zijn door I-profielen als liggers ter hoogte van de drie verdiepingen. Alleen de derde (bovenste) verdieping heeft een doorlopende vloer.
De drie verdiepingen zijn bereikbaar via thermisch verzinkt stalen trappen. Ook de hekken op de verdiepingen zijn in thermisch verzinkt staal uitgevoerd. De toren wordt bedekt door een puntdak, dat wordt gedekt door pannen. De torenconstructie, die vrij voor het publiek toegankelijk is, is door het gekozen bouwmateriaal vandalismebestendig.
De plannen voor de reconstructie van de Nuwendoorn zijn in opdracht van de provincie Noord-Holland gemaakt en uitgewerkt door architect Ing. P.D. van Vliet te Loosdrecht. De bouw wordt uitgevoerd door Bouwbedrijf De Jong ’t Veld B.V. te ’t Veld (N.H.). Het project, waarmee in de loop van vorig jaar een begin werd gemaakt, zal naar verwachting volgend jaar worden opgeleverd.
(tekst: M. Franke)
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.