De transformatie van de wijk Stappegoor in Tilburg is begonnen met het eerste bouwtraject. Wat nu nog een wat eenzijdig gebied is met onderwijs, commerciële voorzieningen en sport zal de komende jaren veranderen in een levendige stadsbuurt. Groen, klimaatadaptatie en duurzaamheid spelen een grote rol in de stedenbouwkundige en architecturale plannen van KAW.
Het karakter van Stappegoor kenmerkt zich op dit moment enerzijds door een stevig stedelijke omgeving en anderzijds door een groene en rustige omgeving van binnentuinen en parken. Binnen dit stedenbouwkundige raamwerk – getekend door GroupA – neemt KAW de eerste ontwikkelingsfase voor haar rekening, te weten De Poort van Stappegoor.
Historische context
Stappegoor kent geen historische gelaagdheid; er wordt een nieuw stuk stad gemaakt. Dat betekent niet dat hier geen context bestaat en dat alles hier zo maar neergezet kan worden. Er wordt daarom gezocht naar specifieke fragmenten die aansluiten bij de beelden die mensen hebben van de stad. Duidelijk leesbare structuren, zwaarte van gebouwen en herkenbaar kleur- en materiaalgebruik zijn middelen om dit voor elkaar te krijgen. Daarmee zijn tijdloze gebouwen te ontwerpen die er altijd al hebben kunnen staan.
Een van de weinige historische kenmerken is de groenstructuur aan de rand van het park waar oude bomen staan. Deze waren vroeger onderdeel van een boomkwekerij waar hoveniers de beginselen van het vak leerden. Dit stukje historie bewaart KAW graag. De Noordertuin draagt ook bij aan biodiversiteit, waterberging en positieve gezondheid. Hiervoor zocht KAW de samenwerking met de landschapsarchitecten van Buro Bol.
Visitekaartje
Het plangebied van De Poort van Stappegoor zal letterlijk als poort fungeren naar Stappegoor. Gelegen op de hoek aan de Ringbaan Zuid en de Stappegoorweg is dit het visitekaartje van het gebied. Waar voorheen op deze plek tien noodwoningen en twee jaren zeventig kantoorgebouwen stonden, komen nu 200 huurappartementen, waarvan driekwart in het sociale segment. Zo werkt KAW aan inbreiding voor dit deel van de stad Tilburg. Met aanzienlijk meer woningen op deze plek dan voorheen en door slim ruimtegebruik zoals halfverdiept waarmee meer groen beschikbaar komt. Dit conform de KAW-visie Ruimte Zat in de Stad.
De planopzet is helder. Drie gebouwdelen in een L-vorm vormen een stedelijke wand aan de drukkere hoofdwegen, maar herbergen ook een groene binnentuin. Op het contrapunt tussen de Ringbaan en Stappegoorweg is de bebouwing hoger. Door ruimte te geven aan bestaande bomen aan de straatkant ontstaan zogenaamde stadsnissen. Hier liggen de gebouwen verder terug, waardoor er voor de bewoners een stedelijk pleintje ontstaat.
Noordertuin
De afwisseling tussen reuring en rust maakt een stadsbuurt aangenaam en zo blijft er altijd iets te ontdekken. Als tegenhanger van de drukkere straatkant met alle voorzieningen en activiteiten komt er ruimte voor een park waaraan gewoond wordt. Deze Noordertuin nodigt bewoners uit om te bewegen en sporten. Of om te genieten van het mooie, volle groen.
De groenstructuur aan de rand van het park heeft oude waardevolle bomen, die vroeger onderdeel waren van een boomkwekerij waar hoveniers de beginselen van het vak leerden. Dit stukje historie bewaart KAW graag. De Noordertuin draagt ook bij aan biodiversiteit, waterberging en positieve gezondheid. Hiervoor zocht KAW de samenwerking met de landschapsarchitecten van Buro Bol.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.