Het plaatsen van de bouwschutting is de officiële start van het Landverhuizersmuseum FENIX op de zuidoever van de Maas in Rotterdam. In opdracht van Stichting Droom en Daad is onder leiding van hoofdaannemer Dura Vermeer gestart met de bouw en transformatie van de Fenixloods II op Katendrecht.
MAD Architects maakte het ontwerp. ‘The FENIX will be a place to wonder and to explore about the past, the present and the future. When we look at the path we’ve been through in the past, we know the future won’t be linear’ Ma Yansong, oprichter MAD Architects
![Fenix II Rotterdam MAD Architects](https://www.architectuur.nl/wp-content/uploads/2020/04/FENIX_start_bouw_-1024x768.jpg)
In de Fenixloods II, op de kades vanwaar miljoenen mensen per boot vertrokken naar een nieuwe onbekende wereld, wordt op de eerste verdieping op ruim 15.000 vierkante meter Landverhuizersmuseum FENIX gerealiseerd. Kunst en geschiedenis komen hier samen in een universeel en tijdloos verhaal over geloof, hoop en liefde. FENIX laat zien dat migratie van alle tijden is, een universeel verhaal over vertrek en aankomst, van en naar alle windstreken, verteld vanuit een Rotterdams perspectief.
![Fenix II Rotterdam MAD Architects](https://www.architectuur.nl/wp-content/uploads/2020/04/xfenix_ontwerp_januari2020.max-2000x1500-1-1024x521.jpg)
Het ontwerp voor de bouwschutting alsmede de huisstijl van FENIX is van de hand van Christian Borstlap. Het Chinese architectenbureau MAD Architects heeft een panoramisch uitzichtpunt op de historische Fenixloods II ontworpen. Naast het uit zichtpunt op het dak van de Fenixloods II, ontwerpt MAD een theatrale trappenpartij en een publiek atrium waarmee de begane grond, de eerste verdieping en de opbouw op het dak in elkaar grijpen.
Het Rotterdamse Bureau Polderman is verantwoordelijk voor de restauratie van de loods zelf. De combinatie van moderne architectuur, de gerestaureerde monumentale loods en de historische verhalen over landverhuizers en migratie, vertaald naar onze tijd, bieden straks een contrastrijk geheel.
China en Katendrecht
Het schiereiland Katendrecht op de Rotterdamse zuidoever vormde ooit een van de oudste Chinatowns van Europa. Rond 1900 vormde Katendrecht het decor voor opiumkits en opende hier het eerste Chinese restaurant van Nederland en vermoedelijk Europa.
Meer Informatie: www.fenixrotterdam.nl
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.