In het blad ArchitectuurNL staat de rubriek ‘Door de lens’. Dit is een platform waar een architectuurfotograaf ruimte krijgt om zijn werk te presenteren. In de meest recente editie werk van fotograaf Rob ’t Hart: Stilstand en beweging.
Conventionele architectuurfotografie presenteert gebouwen als sculptuur, dynamisch qua vorm, maar statisch in relatie tot de omgeving. Mensen ontbreken, alsof het gebouw het bestaansrecht in zichzelf vindt. Vooral architecten zelf zijn dol op dit soort foto’s. Dergelijke beelden sluit fotograaf Rob ’t Hart niet uit maar hij plaatst deze naast andere beelden, die buiten de conventies van de architectuurfotografie liggen, die elementen naar voren brengen die de sur place doorbreken. Ze maken duidelijk dat het om een schijnbaar equilibrium gaat, een moment van verstilling, dat gevolgd wordt door tumult. Stilstand en beweging definiëren elkaar. De foto’s tonen iets dat onveranderlijk lijkt, maar dat in een dergelijke vorm slechts kortstondig bestaat.
Architectuurfotografie heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de bekendheid van de Nederlandse architectuur, maar vormt ook een eigen domein binnen de fotografie. Op het raakvlak van beide disciplines komen vragen aan de orde over de relatie tussen het object en de weergave ervan, over realiteit en visie. Hoe worden architectonische aspecten gevisualiseerd, wat wordt er benadrukt, en met welk doel? Hoe biedt fotografie inzicht in de gebouwde omgeving? Deze vragen impliceren dat fotografie niet alleen een reflectie biedt, maar een factor vormt in de beleving en het gebruik van de ruimte, en vice versa.
Een exponent van de hedendaagse architectuurfotografie is Rob ’t Hart (geboren in Rotterdam, 1962). Hij begon eind jaren zeventig met fotografie en brak door met een serie zwart-wit foto’s over de bouw van de Kop van Zuid in Rotterdam in 1996. Deze foto’s verschenen in diverse binnen- en buitenlandse bladen en onder andere op de cover van het boek Kop van Zuid, Rotterdam Dynamische Stad (1996). Daarmee werd direct een link gelegd naar het werk van Cas Oorthuys en de wederopbouwfotografie. Sindsdien werkt ’t Hart regelmatig voor architectuurbladen en architectenbureaus. Bij MVRDV werd ’t Hart in 1999 ‘huisfotograaf’. Daarnaast werkte hij in opdracht van gemeenten en ministeries. Voor gemeente Den Haag volgde ’t Hart sinds 1999 de ontwikkeling van de Vinex-locatie Wateringse Veld. Regelmatig fotografeert hij ’s lands meest ambitieuze new town, Almere. Uit deze foto’s spreekt dikwijls een dubbele boodschap die schuilt in de afstandelijke en vaak ongemakkelijke verbeelding van de suburban dream: een schijnbaar utopisch leven in retro design-woningen met tuintje. Verschillende foto’s van ’t Hart schreven geschiedenis, via publicaties en tentoonstellingen.
Bekijk de foto’s van Rob’t Hart in ArchitectuurNL nummer 2 van 2014.
Neem nu een abonnement op ArchitectuurNL
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.