Mix Max Match (M³) is het winnende ontwerp voor de tender Strandeiland en door gemeente Amsterdam toegekend aan het team van gebiedsontwikkelaar AM, LEVS architecten, MEESVISSER, BETA en DELVA Landscape Architecture & Urbanism. Het winnende ontwerp omvat een grote mixed-use ontwikkeling met onder andere 344 woningen, een supermarkt en een parkeerhub. M³ wordt een buurt voor gezinnen van alle soorten en maten, ontworpen voor sociale cohesie. Het plan zet volop in op biobased bouwen, hergebruik, energieopwekking, natuurlijke tuinen en klimaatadaptatie.
Strandeiland is onderdeel van de archipel IJburg; een groep van kunstmatige eilanden in het IJmeer. Een nieuwe stadswijk opgebouwd uit vier unieke buurten. Het wordt een veelzijdige woonwijk met 8.000 woningen voor ruim 20.000 inwoners. Naast woningen komt er een groot aanbod aan commerciële en maatschappelijke voorzieningen, en groen voor sport en ontspanning.
Eén buurt met vier sferen
M³ is één buurt met vier karakters. Een levendige, actieve stadsbuurt in De Stad, met winkels, horeca en een mobiliteitshub. Daarnaast ligt Het Oog, waar natuur en stad vervlechten. Een woontoren als markering, vrij uitzicht over het water en straten met margestroken die de openbare ruimte en de gebouwen verbinden. In De Makershaven staan woonblokken met eigentijdse woonvormen en horeca. In totaal voorziet het plan in 344 woningen, waarvan 138 in het middeldure huursegment, en ruim 4.500 m² aan voorzieningen.
Circulair en duurzaam
In het plan van oa LEVS is gekozen voor een aantrekkelijke architectonische mix vol circulaire materialen en verrassende doorkijkjes. Geïnspireerd op de natuurlijke omgeving. Daarnaast brengt het de diversiteit van bewoners, voorzieningen en duurzame maatregelen met zorg samen.
Verder kent het plan een integrale duurzaamheidsaanpak. De uitgangspunten daarvan zijn Paris Proof ontwikkelen, een toekomstbestendige wijk en de kracht van de natuur. In de gebouwen wordt veel gebruik gemaakt van biobased materialen zoals hout. Door integratie van energieopwekkende materialen in de gevelarchitectuur ontstaan energiepositieve woningen. Natuurinclusieve maatregelen ondersteunen doelsoorten zoals de huismus, de merel, bijen, vlinders en egels.
Het plan wordt nu verder uitgewerkt. De start bouw is naar verwachting na de zomer van 2026.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.