Vier studenten van de TU Delft ontwierpen verschillende circulaire werkwijzen voor toepassing in en rond steden. Hiervoor ontvingen zijn de Circularity in the Built Environment Graduation Award (2021-2022). Iedere student is tot zijn of haar eigen circulaire werkwijze gekomen door een combinatie van zorgvuldig uitgedachte ontwerpen en technieken.
De Circularity in the Built Environment Graduation Award is een jaarlijkse prijsvraag voor studenten van de Faculteit Bouwkunde die zijn afgestudeerd op een onderwerp dat raakt aan circulariteit in de gebouwde omgeving. De prijsvraag wordt toegekend door de Circular Built Environment Hub met als doel het stimuleren van onderzoek en innovatie op het gebied van circulariteit in de gebouwde omgeving. De prijsvraag kent vier categorieën: Materials & Components, Buildings & Neighbourhoods, Cities & Regions en Cross-scale.
Voedselhubs
Winnaar van ‘Cross-scale’ is van Adrianna Karnaszweska. Haar werd gevraagd om de metropool Londen onder de loep te nemen. In het kader ‘alles draait om voedsel’, zag zij een mogelijkheid om onbestemde ruimtes dicht bij treinsporen te transformeren in ‘foodscapes’. Zij creëerde een netwerk van multifunctionele hubs en productielocaties die samen een stedelijke voedselvoorzieningsketen vormen die de productie van voedsel dichter bij de mensen brengt.
Kledingketen
Wegwerpkleding gemaakt in lagelonenlanden is een allesbehalve duurzaam product. Toch overheerst deze fast fashion het winkelstraatbeeld. Jin-Ah Duijghuisen wil deze consumptiecultuur door middel van ruimtelijk ontwerp ten goede beïnvloeden. Ze legde de textielproductieketen onder het vergrootglas. Voor haar masterscriptie onderzocht ze hoe textielproductie in de provincie Noord-Brabant zich verhoudt tot inrichting en gebruik van het landschap. Met haar afstudeerproject werd Jin-Ah verkozen tot een van de vier winnaars van de categorie Circularity.
Transformatie industrieterrein
‘Gleaning’, oftewel het oprapen van na de oogst op de akkers achtergebleven granen, vormde het centrale thema van de afstudeerstudio van Urban Architecture van vorig jaar. Voor Alex Kirschstein vormde het tevens de ontwerpbenadering voor de herontwikkeling van voormalige industrieterreinen. Hij gebruikte het als inspiratiebron om een uitgebreide transformatie van een voormalig industrieterrein in Maastricht te bedenken en ontwerpen. Hierbij zijn materiaalvoorraden ter plaatse te hergebruiken en beschikbaar voor aanwezige gebruikers van het terrein. Het afstudeerproject won in de categorie ‘building & neighbourhoods’.
Demontabele glazen panelen
De prijs in de categorie ‘materials & components’ was voor Sofia Kouvela die isolerende beglazing ontwierp met het oog op demontage. Het achterliggende probleem: Dankzij dubbel en driedubbel glas is het mogelijk geworden om volledig glazen gevels met minimale warmteverliezen te ontwerpen en te bouwen. Isolerende beglazing heeft echter nog steeds een beperkte levensduur en eindigt nog veel te vaak als sloopafval. Met de ontwikkeling van Kouvela is het glas mogelijk opnieuw te gebruiken of te recyclen.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.