Studentenhotel in Amsterdam

Studentenhotel in Amsterdam

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 21-06-2010

Amsterdam krijgt zijn eerste particuliere studentenhotel. Het Britse City Living zet in de Jan van Galenstraat in Amsterdam West een complex met 625 studentenkamers neer. Naast renovatie van het voormalige Elseviergebouw aan de Jan van Galenstraat, komt er 6000 m2 nieuwbouw, naar ontwerp van Sjoerd Soeters.

City Living was al langer in Amsterdam op zoek naar een geschikte plek. Begin deze week maakte aannemer BAM bekend dat ze het voormalige Elseviercomplex aan de Jan van Galenstraat zal renoveren. Daarnaast komt er zesduizend vierkante meter nieuwbouw. Wanneer het hotelcomplex wordt opgeleverd, is nog niet bekend. In het gerenoveerde gebouw zullen meer dan 500 kamers met badkamer beschikbaar zijn. Van kleine privé-studios tot grote meerpersoonsappartementen. In totaal krijgt het studentenhotel 625 kamers. Die zullen gemeubileerd, inclusief badkamer, ingerichte keuken, platte tv en gratis wifi, per week worden verhuurd. Het geheel is ontworpen door Sjoerd Soeters.

Eigen café
Huurprijzen beginnen bij 95 euro, als de kamer voor de duur van negen maanden wordt verhuurd. Grotere kamers – suites – doen dan 150 euro, maar daar komen nog service- en energiekosten bij. Wel krijgt elke bewoner een gratis fiets. Het complex krijgt daarnaast waskamers met wasmachines en drogers, een eigen café, studiezalen en een fitnesscentrum exclusief voor de bewoners.

Het Elsevierkantoor in 1970Het Elsevierkantoor in 1970

City Living wil de komende zes jaar in Nederland en België twintig tot 25 studentenflats bouwen met in totaal vijf- tot zevenduizend kamers. Het bedrijf exploiteert al een studentenhotel in Luik, dat vooral in trek is bij niet-Belgische studenten en heeft in Den Haag een bejaardentehuis gekocht, waarin over anderhalf jaar 250 hotelkamers komen voor studenten. City Living gaat daarnaast studentenhuizen bouwen in Brussel en Rotterdam en is in onderhandeling over projecten in Utrecht, Groningen, Nijmegen, Eindhoven en Leiden.

Achter City Living zit vastgoedfonds Benelux Property SARL van de Britse familie MacGregor, die in Groot-Brittannië sinds de jaren tachtig circa twintigduizend studenten huisvest, en de Amerikaanse investeerder Carlyle, die ‘een stevig’ minderheidsbelang houdt. Carlyle koopt de panden, renoveert ze en verhuurt ze voor ten minste twintig jaar aan City Living van de familie MacGregor.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.