Het Amstel Business Park Zuid is verrijkt met een nieuw blok bedrijfspanden dat is ontwikkeld in eigen beheer. Een opvallende ‘note’ in het geheel is Studiogebouw A vanwege de sterk geometrisch vormgegeven gevel van massieve Azobé balken en de met groen gevulde loggia’s en luifels. Het is een energieneutraal gebouw met drie verdiepingen dat hoofdzakelijk uit kruislaaghout bestaat.
De keuze om kruislaaghout als basismateriaal voor het ontwerp te gebruiken is een logisch gevolg van de samenwerking. Kruislaaghout, ook wel CLT genoemd, is een duurzaam, circulair materiaal dat CO2 opslaat. De demontabele en hernieuwbare kwaliteit van het prefab gedeelte maken daarbij dat het gebouw grotendeels te recyclen is. Er zijn dan ook minimale concessies gedaan op het materiaal.
Robuuste uitstraling
Omdat Studiogebouw A de laatste kavel was die bebouwd werd, is de begane grond vloer van beton en bevat het gebouw een fundering met stalen buispalen. Zelfs de liftschacht, technische schacht en het extra beschermde vluchttrappenhuis zijn van kruislaaghout, enkel voorzien van de noodzakelijke brandklasse. De kruislaaghouten constructie is dus grotendeels in zicht gebleven, wat het een robuuste uitstraling geeft.
De sferische en architectonische eigenschappen van de CLT casco elementen maken het gebruiksklaar. Dankzij de functionaliteit van het materiaal weet het ingeklemde gebouw haar vorm te vinden. Het gebouw kan daarmee als voorbeeld dienen voor een oplossing bij verdichtingsopgaven in binnenstedelijke gebieden. De invulling van het gebouw kenmerkt zich door de mogelijkheden die alle ruimten bieden. Overeenkomend met de principes van het ‘Nieuwe Werken’ zijn er flexibele werkplekken voor de werknemers. Elke ruimte is voorzien van krachtstroom zodat er overal kan worden gefotografeerd.
Daglicht
Verder was het een uitdaging om elke werkplek van daglicht te voorzien. Studiogebouw A kreeg als laatste van acht kavels invulling waardoor het gebouw aan drie kanten is ingesloten. Door te interveniëren in de plattegrond van elke verdieping kan het licht alsnog alle ruimten bereiken. Daarbij heeft elke werkruimte een buitenruimte gekregen, gevuld met groeiend groen om de biodiversiteit te stimuleren. Met het groen is niet alleen een gezond binnen- en buitenklimaat gecreëerd maar ook het eigen uitzicht bepaald.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.