De Academie van Bouwkunst in Amsterdam biedt in september en oktober 2013 een openbare capita selecta lezingenreeks onder de titel ‘Sustainist Re-design. How the new culture of sustainism is reshaping our cities, landscape, architecture and heritage’. De reeks vormt een inleiding op het perspectief van het sustainisme en een verkenning van de implicaties ervan voor erfgoedvraagstukken en het ontwerpdomein. De openingslezing en afsluiting worden verzorgd door Artist in Residence Michiel Schwarz (moderator). Drie lezingen worden gegeven door sprekers uit binnen- en buitenland. Deze serie wordt afgesloten met een einddebat over het conceptuele kader en de implicaties van het sustainisme.
Alastair Fuad-Luke en Aetzel Griffioen spreken op donderdag 19 september over DESIGN ACTIVISM: Social engagement and sustainable change Alistair Fuad-Luke is hoogleraar Emerging Design Practices aan de Aalto University School of Arts, Design and Architecture in Helsinki. De discussie wordt geopend door Aetzel Griffioen (filosoof, onderzoek en coördinator bij Rotterdam Vakmanschap/Skillcity ).
Op donderdag 26 september volgen Frank Strolenberg en Paul Meurs met de lezing PLACE MAKING: Redesigning cultural heritage in the sustainist era Frank Strolenberg is programmaleider van het Nationaal Programma Herbestemming. De discussie wordt geopend door Paul Meurs, partner bij SteenhuisMeurs BV en hoogleraar Restauratie aan de TU Delft.
Joost Beunderman en Jan Jongert geven op donderdag 3 oktober een lezing onder de titel BOTTOM UP: New localism and sustainist design. Joost Beunderman is de oprichter van 00:/ [zero zero] strategy & design practice, directeur van Hub Islington en initiator van Hub Launchpad (Londen). Jan Jongert opent de discussie. Jongert is oprichter van Superuse Studios en lector bij de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten.
AND NOW: What future for Sustainist (Re)Design? is de titel van het slotdebat dat plaats vindt op donderdag 17 oktober, met Dirk Sijmons (curator IABR 2014, hoogleraar Landschapsarchitectuur aan de TU Delft), Mariet Schoenmakers (AM concepts at AM), Hedwig Heinsman (oprichter DUS Architects) en Artist in Residence Michiel Schwarz. Het debat wordt ingeleid en gemodereerd door Michiel Schwarz, m.m.v. Aart Oxenaar, directeur van de Academie van Bouwkunst, en Riemer Knoop, lector Cultureel erfgoed (Reinwardt Academie).
Tijdstip en locatie De lezingen beginnen om 20.00 uur, in de Hoge Zaal van de Academie van Bouwkunst in Amsterdam. De voertaal is Engels, tenzij anders aangegeven. Toegang is gratis. Reserveren is niet mogelijk. Na aanvang lezing geen toegang.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.