De tentoonstelling Rietvelds Universum laat zien dat de Utrechtse architect en ontwerper Gerrit Th. Rietveld (1888-1964) veel meer heeft ontworpen dan de klassieke Rood-blauwe stoel en het beroemde Rietveld Schröderhuis. Hij realiseerde meer dan honderd gebouwen en vele meubelen.
Het Centraal Museum plaatst Rietvelds werk in een brede context. Door de persoon en zijn manier van werken centraal te stellen en te vergelijken met beroemde tijdgenoten als Wright, Le Corbusier, Mies van der Rohe komt het creatieve genie van Rietveld in een nieuw licht te staan en wordt er een beeld gegegeven van Rietvelds bijdrage aan 20ste-eeuwse architectuur en design. De tentoonstelling wordt gerealiseerd in samenwerking met het Nederlands Architectuurinstituut.
Rietvelds Universum
Centraal staat Gerrit Rietvelds experimentele manier van werken. Zo is zijn zoektocht naar een stoel uit-één-stuk te volgen, waaruit de zigzagstoel is ontstaan. Door het werk van Rietveld naast dat van tijdgenoten te plaatsen wordt duidelijk dat hij als architect en vormgever soms zelfs radicaler was dan collega’s als Mies van der Rohe en Le Corbusier. Ook blijkt dat op cruciale momenten kunstenaars als Van der Leck, en Van Doesburg een beslissende invloed hebben gehad op zijn werk. Op zijn beurt heeft Rietvelds werk een belangrijke wending gegeven aan de ontwikkeling van architecten en vormgevers zoals Breuer en Aalto.
Samenwerkingsproject
De tentoonstelling Rietvelds Universum wordt gerealiseerd door het Centraal Museum en het Nederlands Architectuurinstituut, op initiatief en naar idee van het Centraal Museum, de Technische Universiteit Delft en de Universiteit Utrecht. De samenwerking brengt een hoogwaardige tentoonstelling tot stand en de uitwisseling van ideeën zorgt voor verrijking van het debat over Rietveld.
Er komen tevens bruiklenen uit belangrijke nationale en internationale collecties van Centre Pompidou in Parijs, Fondation le Corbusier in Parijs, Museum of Modern Art in New York, Stedelijk Museum Amsterdam, Vitra Design Museum in Weil am Rein, het Bauhaus-Archiv te Berlijn en de archieven van de GTA Zürich.
Publicaties
Bij de tentoonstelling wordt een publicatie uitgegeven door NAi Publishers in samenwerking met Universiteit van Utrecht, onderzoekscentrum ®MIT, Faculteit Bouwkunde, TU Delft, Nederlands Architectuurinstituut.
Rob Dettingmeijer, Marie-Thérèse van Thoor en Ida van Zijl (red.)
Nederlandse editie, ISBN 978-90-5662-745-4, € 39,50
Engelse editie, ISBN 978-90-5662-746-1, € 47,50
Rietveldjaar
De stad Utrecht is er terecht trots op dat de meeste Rietveldgebouwen binnen haar grenzen liggen en dat het gemeentelijke museum de grootste Rietveldcollectie ter wereld heeft. 2010 is tot Rietveldjaar uitgeroepen als startpunt in een meerjaren campagne om Rietveld als icoon van de stad Utrecht te profileren en zijn naam blijvend aan Utrecht te verbinden. Het Rietveldjaar wordt gelanceerd op 24 juni, de verjaardag van Rietveld. Vanaf dan vinden er maandelijks activiteiten plaats in de stad, de provincie maar ook daarbuiten.
Onderdeel Holland Art Cities
Deze tentoonstelling is onderdeel van het officiële programma van Holland Art Cities 2009-2010. In deze periode staan de vier grote steden van Nederland in het teken van kunst en cultuur tijdens het evenement ‘Holland Art Cities’. Voor dit evenement bundelen tien topmusea in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht hun krachten om een ongekend kunstaanbod te presenteren rond verschillende thema’s.
Centraal Museum
Het Centraal Museum laat zien dat Utrecht al eeuwenlang geldt als voedingsbodem voor artistiek en cultureel talent van nationaal en internationaal niveau. Zo beschikt het oudste stedelijk museum van Nederland over de grootste collectie Rietveld-objecten ter wereld, waaronder het Rietveld Schröderhuis dat op de UNESCO wereldergoed lijst staat, en toont het werk van de wereldberoemde Dick Bruna. Ook de collectie oude meesters met onder andere werken van Jan van Scorel, Abraham Bloemaert en Hendrick ten Brugghen behoort tot de collectie. Naast het werk van al deze Utrechtse iconen biedt het Centraal Museum een overzicht van 2000 jaar turbulente geschiedenis, en staat het nu centraal met actuele mode, vormgeving en beeldende kunst.
Jaarlijks trekt het museum meer dan 125.000 bezoekers.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.