In het Stedelijk Museum Lakenhal in Leiden is een grote tentoonstelling geopend over Theo van Doesburg (1883-1931) die jarenlang in Leiden woonde.
Veranderingen in disciplines
Centraal staat Van Doesburg en diens invloed op de internationale avant-garde begin vorige eeuw. Uit de overzichtstentoonstelling, die zich uitstrekt over het hele museum, blijkt hoe baanbrekend het werk was van Van Doesburg als promotor en organisator van de nieuwe kunst. Ruim driehonderd werken van tachtig buitenlandse en binnenlandse kunstenaars zijn te bewonderen naast die van Van Doesburg.
Als schilder, architect, vormgever, redacteur en typograaf streefde hij naar veranderingen in alle disciplines. Hij zocht naar een synthese van kunst en leven. In 1917 richtte hij het beroemde tijdschrift De Stijl op. Het werd een platform van de gelijknamige kunstbeweging met kunstenaars en architecten als Piet Mondriaan, J.J.P.Oud en Gerrit Rietveld.
Ontwerp voor glas in lood ramen
Van Doesburg ontwierp een aantal glas-in-loodramen voor gebouwen van de Nederlandse architect Oud. Ook maakte hij kleurcomposities voor huizen en zelfs een hele woonwijk in Drachten, ontworpen door architect C. de Boer. De expositie Van Doesburg and the International Avant-garde duurt tot en met 3 januari volgend jaar.
Bron: ANP
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.