Van 6 – 8 maart stond MaterialDistrict Utrecht centraal in de sfeervolle industriële Werkspoorkathedraal in Utrecht. Het evenement legde dit jaar extra de nadruk op biobased, circulaire en regeneratieve materialen. Tevens benadrukte het hun belang bij het tegengaan van de klimaatverandering en het oplossen van het dreigende grondstoffentekort.
Met een stijging van 28% in bezoekersaantallen kwamen ruim 5.651 professionals naar Utrecht. Onder de aanwezigen bevonden zich interieurarchitecten en ontwerpers die de ervaring van het in het echt zien en voelen van de materialen verrijkend vonden.
Kennis op MaterialDistrict
De waarde van MaterialDistrict gaat verder dan louter het bieden van inspiratie: voor velen is hun bezoek een cruciale bron van kennis en geeft het inzicht in opkomende trends en toekomstige mogelijkheden. Zij vonden deze kennis bij ruim 150 exposanten die hun innovaties presenteerden binnen onder andere de thema’s Circulariteit, Wellbeing en Energietransitie. Het toegenomen aantal exposanten is mede toe te schrijven aan het MaterialDistrict Innovation Fund. Dit fonds ondersteunt startups en jonge ontwerpers bij het presenteren van hun innovaties.
Duurzame en circulaire innovaties
De presentaties van twintig recent afgestudeerde ontwerpers boden een fris perspectief en verrijkte het evenement met nieuwe ideeën en oplossingen. Innovaties in verschillende materiaalcategorieën bood de bezoeker een rijk scala aan inspiratie. Van zalmleer en 3D-geprint gerecycled plastic tot groene dakbedekking van geëxpandeerd kurk en circulair kantoormeubilair zonder traditionele lijmen of schroeven.
Een andere innovatie werd gepresenteerd door Finsa. Het ging hier om een biobased MDF met lijm afkomstig van boomhars. Deze nieuwe ontwikkeling richt zich niet alleen op duurzaamheid, maar onderstreept ook het potentieel van het gebruik van natuurlijke grondstoffen in productieprocessen. Ook was er veel aandacht voor het hergebruiken van afvalmaterialen in onder meer meubels en karpetten.
Tentoonstelling
Duurzaamheid was het leidende thema van de materialententoonstelling. Dit kwam terug in de vele – zo’n 250 – duurzame en circulaire materiaalsamples. Denk hierbij aan textiel gemaakt van zeewier of akoestisch vilt van maïs. Als aanvulling op de exposanten-presentaties en materialen-tentoonstellingen waren er simultaan twee theaterprogramma’s waarin een line-up van zestig sprekers uit verschillende vakgebieden hun kennis en ervaring met de bezoekers deelden.
Lees ook: Zeventiende editie MaterialDistrict
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.