De faculteit Bouwkunde van de TU Delft heeft een nieuw experimenteel laboratorium het Product Development Test Lab. Het testlab is een plek waar studenten en onderzoekers 1 op 1 kunnen testen hoe de praktijk van de theorie kan verschillen en is ontworpen door Pieter Stoutjesdijk. Het lab helpt om tot een beter ontwerp te komen. Het gaat gaat bijvoorbeeld om experimenten met innovatieve gevelzonwering en installatieoplossingen. Op 12 mei vindt de opening plaats. Na een korte reeks lezingen zal het Product Development Test Lab officieel geopend worden. Het Test Lab blijft tenminste een jaar staan.
Digitaal bouwen
Omdat het testlab is uitgevoerd als een modulair systeem, is het relatief eenvoudig om eventueel aanpassingen te maken voor specifieke producttests. De productinnovaties die worden getest zijn vooral gericht op digitaal bouwen, circulariteit en energiebesparing, vertelt onderzoeker Tillmann Klein. ‘Er wordt vaak gezegd dat de bouwwereld conservatief is, maar ze doet wat mogelijk is. Wij willen hier de beschikbare mogelijkheden uitbreiden.’
Foutloos bouwen
Alle elementen van dit lab zijn met de computerfrees perfect op maat gemaakt. Daardoor passen ze in elkaar als legostenen. Dat maakt foutloos bouwen mogelijk. Het 8 meter hoge gebouwtje bestaat uit kant-en-klare wand- en vloerelementen. Daardoor gaat het bouwen snel en accuraat, met minimale afvalproductie. ‘Je kunt in principe iedere vorm maken, digitale technieken maken massa maatwerk mogelijk’, zegt ontwerper Pieter Stoutjesdijk. ‘Dat kan voor een revolutie in de bouw zorgen.’
Re-montabel concept
Het testlab is een re-montabel concept. Stoutjesdijk schat dat het na enige oefening in pakweg een week is op te bouwen. Het gebruik van hout en milieuvriendelijk geproduceerde OSB-plaat maakt het testlab een biobased product. De gevel is circulair.
Het is een plek waar bouwkundestudenten de handen vies maken en waar ze kunnen leren van gemaakte fouten. Dat is belangrijk, want pas op de bouwplaats wordt duidelijk of wat een ontwerper in de tekenkamer heeft bedacht ook werkelijk functioneert.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.