Drie studenten ‘architectuur’ van de TU Delft hebben in februari 2016 The Motown Movement opgericht. Deze stichting vecht tegen klimaatverandering door duurzame bouwprincipes bereikbaar te maken voor iedereen. Het pilot-project vindt plaats in Detroit (VS), waar de studenten een showcase zullen bouwen. De afgelopen zes weken zijn de TU-studenten in Detroit geweest en hebben daar het huis gekocht dat in ze september 2016 zullen verbouwen tot duurzame woning.
Momenteel zijn de drie architectuur-studenten druk bezig met het werven van donateurs en sponsoren om een showcase te bouwen voor lowbudget en doityourself renovatietechnieken in Detroit.
Hieronder een aantal vragen en antwoorden van de studenten:
Waarom heeft nog niet iedereen een duurzaam huis?
Op het moment is het probleem dat duurzame bouwtechnologieën vaak ‘state of the art’ zijn en dus veel te duur of onbekend. Zodoende vechten alleen de mensen die het kennen en kunnen betalen, mee tegen klimaatverandering. Wij willen dit juist beschikbaar stellen voor iedereen, zodat zij ook mee kunnen vechten en hun energierekening kunnen verlagen!
Wie zijn wij en wat gaan we doen?
Wij zijn The Motown Movement: drie architectuurstudenten aan de TU Delft die hun studie een jaar stop hebben gezet om zich in te zetten voor de maatschappij. Onze jonge nonprofit-organisatie vecht tegen klimaatverandering door duurzame bouwtechnologieën beschikbaar te stellen voor iedereen. We gaan een vervallen huis transformeren tot een zelfvoorzienende woning. Ons onderzoeksproject brengt onderzoek en educatie samen in een showcase: een menukaart van lowbudget en doityourself methodes voor het verduurzamen van je huis.
Waarom in Detroit?
Het pilotproject komt in Detroit. In de jaren 50 hebben de rassenrellen en krimpende auto-industrie de ondergang van de stad ingeluid. De stad staat nu bekend om zijn compleet leegstaande wijken, armoede en criminaliteit. Er is weinig geld en de achtergebleven bewoners wonen in verouderde huizen binnen een verouderde infrastructuur. Desondanks blijft de moedige Detroiter enorm positief. Ze geven niet op, maar vechten door. Er is hier een sterke doityourself-cultuur ontwikkeld, waarbij men gebruik maakt van de beschikbare ruimte, materialen en vrijheid: de perfecte ingrediënten voor onze methode. Ons onderzoeksproject ondersteunt de ondernemende cultuur en de ontwikkeling naar zelfredzaamheid in de stad Detroit.
Wat gebeurt er uiteindelijk met het huis?
Het vervallen huis dat verbouwd zal worden tot zelfvoorzienende woning is een bakstenen tweegezinswoning aan Ford St, Detroit. De benedenwoning wordt het community house waar gratis workshops zullen worden gegeven over duurzaam bouwen. De bovenwoning wordt aan een gezin gegeven dat uit huis is gezet vanwege financiële problemen. Het demonstratiehuis zorgt er niet alleen voor dat het gezin zichzelf beter kan wapenen tegen de hoge energierekeningen, maar ook andere families, buurten, steden en zelfs landen. Want onze methode is toepasbaar in elk huis!
Hoe lang gaat het nog allemaal duren?
De drie oprichters hebben sinds februari veel steun gevonden bij allerlei duurzaamheidsgoeroes hier en in Detroit, waar ze een samenwerking hebben opgezet met diverse organisaties die diepgeworteld zijn in de community. Zodoende maken ze gebruik van de bestaande kennis en netwerken en proberen ze niet opnieuw het wiel uit te vinden. Na hun tweede bezoek aan de stad in april/mei, werken ze vanaf juni weer vanuit Nederland om fondsen te werven en de methode verder te ontwikkelen. Half september beginnen ze met de transformatie van het huis in Detroit, dat tot half december zal duren. Daarna zullen alle bevindingen worden gepubliceerd in onder andere een documentaire, een boek en online.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.