Duurzaam cultuurcentrum Thijssehuis Texel

Actualiteiten, Nieuws, Project kort

Duurzaam cultuurcentrum Thijssehuis Texel

Door: Redactie ArchitectuurNL | 23-06-2024

De uitvoering van het Thijssehuis op Texel – ontworpen door DP6 – is gestart. Het nieuwe sociale, culturele hart van het Waddeneiland is duurzaam uitgevoerd in grotendeels biobased materialen. Opvallend zijn de houtconstructie en houten kappen evenals de bamboe lamellen zonwering op de verdieping. Ook andere onderdelen van het gebouw, op de fundering, verdiepingsvloer en plintgevel na, worden in hout uitgevoerd.

Texel krijgt aan de rand van het centrum van Den Burg een nieuw sociaal cultureel hart, het Thijssehuis. Kunstenschool Artex, KopGroep Bibliotheken, jongerenorganisatie Y4E en Radio Texel geloven in synergie van een gezamenlijk, inspirerend onderkomen. Het ontwerp voor een gebouw met drie houten kappen ademt de sfeer van het eiland: in de open en verwelkomende uitstraling, in de verbindende werking van het gebouw, maar ook in het gebruik van natuurlijke materialen en zachte, ‘door de zon verbleekte’ kleuren.

Het nieuwe cultuurcentrum draagt de naam van schrijver, onderwijzer en natuurbeschermer: Jac. P. Thijsse. Als basisschool directeur werkte hij begin 20e eeuw een periode op Texel en verloor zijn hart aan het eiland. In het ontwerp van het nieuwe cultuurcentrum wordt expressie gegeven aan de identiteit en de cultuur van de Texelaars. De sterke mate van verbondenheid met elkaar, de rijkdom aan natuur en cultuurlandschappen, de rust en de ruimte, het ondernemerschap.

Zilver vergrijzende houten bovenbouw

DP6 ontwierp een eenduidig, compact gebouw met drie houten kappen boven een lichtroze plint. Deze plint vormt het basement, stevig, maar in kleur ook zacht als het strand, van licht gepigmenteerd beton, als door de zon verbleekt. De bovenbouw van zilver vergrijzend hout toont door de latten als een ononderbroken volume. ’s Avonds verandert het beeld: het hoge atrium wordt leesbaar en spannende vormen tekenen zich af aan de kopse zijden.

Drie houten kappen

De drie kappen worden doorsneden door twee lichtstraten over de gehele lengte van het gebouw. Doordat de plattegrond niet een driedeling, maar een tweedeling heeft krijgt elke ruimte anderhalve kap. Hierdoor ontstaat er een grote ruimtelijkheid en lichtheid. De kappen rusten op een traditionele houten constructie die de binnenwereld een vriendelijke, schuurachtige uitstraling geeft.

Om de duurzaamheid van het gebouw op de lange termijn te vergroten is het gebouw door de grote overspanning van de constructie vrij-indeelbaar. Daarnaast zal het grotendeels demontabel zijn.

Planning

De bouw is inmiddels in volle gang en volgens planning zal het gebouw in de zomervakantie van 2025 opgeleverd worden. Bekijk de projectpagina om meer van het ontwerp te zien.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , ,

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.