Top-100 naoorlogse bouwkunst

Top-100 naoorlogse bouwkunst

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 21-01-2008

Wethouder Tjeerd Herrema (Monumenten) heeft vorige week de Amsterdamse top-100 gepresenteerd van de naoorlogse bouwkunst. Op de lijst staan gebouwen en objecten uit de periode 1940-1968 die tot de top van de Amsterdamse architectuur en stedenbouw behoren. De wethouder wil hiermee een discussie losmaken over de waardering voor en de omgang met het jonge erfgoed in deze stad.

Wethouder Herrema: “Door gebrek aan kennis en waardering is veel waardevolle bebouwing uit die tijd helaas al voorgoed verdwenen of dreigt onherstelbaar te worden verminkt. In aansluiting op de top-100 van de minister heb ik Bureau Monumenten & Archeologie gevraagd om een Amsterdamse variant samen te stellen.”

Wettelijk beschermen
Het erfgoed uit de periode na 1940 staat volop in de belangstelling. Afgelopen oktober presenteerde minister Plasterk een lijst van de top-100 van rijksmonumenten uit de wederopbouwperiode. De publicatie van deze lijst gaf meteen al aanleiding tot discussie.

Het gaat daarbij om méér dan de vraag welke objecten de overheid als monument wettelijk zou moeten beschermen. Het dwingt om na te denken over de betekenis en de waarde van dit erfgoed. De naoorlogse stadswijken markeren een belangrijke periode in de ontwikkeling van de landelijke en de Amsterdamse architectuur, de stedenbouw en van vernieuwingen in de bouwtechniek. Anders dan individuele objecten zijn de naoorlogse wijken als één stedenbouwkundig ensemble gebouwd.

“Op de Amsterdamse lijst staat bijvoorbeeld de Sint Josephkerk, een gebouw uit 1950 dat een vroeg voorbeeld is van moderne kerkenbouw in beton. Met deze kerk waren de architecten zowel nationaal als internationaal hun tijd ver vooruit. We moeten zorgen dat de betekenis en waarde van dit soort gebouwen en objecten niet verloren gaat”, aldus Herrema.

Bron: Gemeente Amsterdam

Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.