Triënnale Brugge: Spaces of Possibility

Actualiteiten, Evenementen, Nieuws

Triënnale Brugge: Spaces of Possibility

Door: Redactie ArchitectuurNL | 29-06-2024

Voor deze vierde editie gaat Triënnale Brugge: Spaces of Possibility, op zoek naar het sluimerend potentieel van de stad. Hoe kan een Unesco-beschermde historische stad, waar behoud centraal staat, omgaan met concepten als verandering en duurzaamheid. Hoe kunnen hedendaagse kunst en architectuur hiervoor een nieuw kader scheppen?

Triënnale Brugge brengt hedendaagse kunst en architectuur naar de unieke Unesco-werelderfgoedomgeving van Stad Brugge. Driejaarlijks nodigt een artistiek team (inter)nationale kunstenaars en architecten uit om nieuwe, sitespecifieke installaties voor de stad te ontwikkelen en te tonen. Vijf maanden lang nemen ze de historische binnenstad in met hun hedendaagse creaties. Ze bieden een artistiek antwoord op een thema dat gelinkt is aan de toekomstige uitdagingen van Brugge en steden wereldwijd.

Na drie edities waarbij Triënnale Brugge focuste op het fictieve idee van de stad als megapolis (2015), de metafoor van de Vloeibare Stad (2018) en Brugge tussen droom en TraumA (2021), gaat het in 2024 over de toekomst. Na een periode van ongebreideld opportunisme, ontginning en bouwlust, is een nieuw tijdperk aangebroken: een van bewustwording, gedeelde verandering en verdichting. We worden uitgedaagd om anders te gaan denken, nieuwe methodes toe te passen en slimmer met materiaal en middelen om te gaan, willen we ons welzijn en dat van de planeet vooropplaatsen.

Met Spaces of Possibility gaan we op zoek naar het sluimerend potentieel van de stad. Hoe kunnen we de leefbaarheid van Brugge, die worstelt met een haat-liefdeverhouding voor haar erfgoed, vrijwaren en de stad als ‘stad’ beschermen? Hoe kunnen we on(der)benutte of onopgemerkte locaties terug valabel maken? Of zoals architectuurpraktijk RE-ST (2020) het omschrijft in haar onderzoek naar zwerfruimte “aan de hand van beelden de weg effenen naar een ander gebruik?”.

Programma Triënnale Brugge

We nodigen twaalf internationale kunstenaars en architectuurbureaus uit om, al wandelend doorheen haar straten, Brugges morfologie onder de loep te nemen, lacunes in kaart te brengen en – hetzij voor even – er een nieuwe invulling aan toe te kennen. Als ‘practitioners of the possible’ zoeken ze naar schoonheid in wat veelal over het hoofd wordt gezien, benutten ze het potentieel van een plek en brengen ze ruimtelijke suggesties die geworteld zijn in het hier en nu.

Ze spitsen zich toe op de regio Centrum, West-Brugge en Zeebrugge, en verleggen hierbij de aandacht naar stadsdelen die de afgelopen decennia aan het oog zijn onttrokken of recent sterke transformaties hebben ondergaan. Denk maar aan de herstructurering van ’t Zand (West 8, 2018), de bouw van een nieuw Beurs-, Meeting- en Congrescentrum (Eduardo Souto de Moura en META architectuurbureau, 2021) of de uitbreiding van Zeebrugge-haven, waar het voormalig polderdorp inmiddels is uitgegroeid tot de Port of Antwerp-Bruges, een van Europa’s grootste zeehavens.

Twaalf nieuwe, tijdelijke kunst-en architectuurinstallaties gaan met die plekken aan de slag. Ze tonen nieuwe vormen van gebruik, verbinden stadsdelen en brengen mens en natuur terug samen. Ze verhouden zich kritisch tot het verleden, het rijke patrimonium, het plantsoen en de stedelijke omgeving en creëren nieuwe sociale, maatschappelijke en ecologische verhaallijnen die verdergaan dan de dominante paradigma’s.

Plattegrond

Ga tijdens Triënnale Brugge op stap met een handige stadsplattegrond dat een overzicht biedt van alle locaties en installaties van TRIBRU24. Download je stadsplan op de website of haal het op in één van onze infopunten.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.